Tramps paziņojis, ka daudzas NATO dalībvalstis "nemaksā rēķinus"

© Sputnik / Кейтлин Оукс / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzstāšanos Floridā ASV prezidents Donalds Tramps sūrojās, ka daudzas bagātas NATO dalībvalstis "nemaksā rēķinus".

RĪGA, 19. februāris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps apgalvoja, ka joprojām ir NATO piekritējs, taču atgādināja, ka daudzi alianses locekļi "nemaksā rēķinus".

"Mēs esam spiesti ignorēt nogurdinošo vakardienas karu atbalsi. Mēs piedalāmies cīņās, kas mums nepalīdz, mēs piedalāmies cīņās, kurās citi neizturas pret mums godīgi. Esmu NATO piekritējs, taču daudzas NATO valstis, daudzas valstis, ko mēs aizstāvam, ļoti bagātas valstis, nemaksā savus rēķinus. Šīm valstīm mums ir jāpalīdz,"- sacīja Tramps, uzstājoties Floridā.

Šonedēļ Pentagona vadītājs Džeimss Matiss, uzstājoties NATO locekļu aizsardzības ministru sanāksmē, aicinājis valstis palielināt finansējumu aizsardzības vajadzībām, ja viņi nevēlas, lai Savienoto Valstu saistības alianses labā samazinātos.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Baltijas valstu un ASV sadarbība ir nemainīgi spēcīga

Atbildē ministri apstiprināja valstu saistības palielināt aizsardzības izdevumus līdz 2% iekšzemes kopprodukta (IKP), un daudzi dalībnieki paziņojuši par nodomu sākt palielināt aizsardzības izdevumus.

Tagad Igaunija ir vienīgā Baltijas valsts, kas izpilda NATO kritēriju par 2% no IKP, un viena no piecām ES valstīm, kas seko šīm ieteikumam. Šī faktora dēļ ASV jaunais prezidents Donalds Tramps kritizēja aliansi: viņaprāt, NATO dalībnieki neapmaksā organizācijas izdevumus līdz ar ASV.

Latvijas un Lietuvas varas iestādes jau paziņojušas par nodomu līdz 2018. gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP.

Ziņu lente
0