Donbass: ar blokādi galā tiksim, taču Kijevai nāksies aizmirst apkuri

© Sputnik / Макс Ветров / Pāriet pie mediju bankasDoņeckas Tautas Republikas (DTR) vadītājs Aleksandrs Zaharčenko
Doņeckas Tautas Republikas (DTR) vadītājs Aleksandrs Zaharčenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Janvāra beigās grupa Ukrainas bijušo militārās operācijas dalībnieku un vairāki Ukrainas Augstākās Radas deputāti bloķēja dzelzceļa kravu pārvadājumu satiksmi ar Kijevas nekontrolētajām Donbasa teritorijām.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DTR) vadītājs Aleksandrs Zaharčenko pavēstījis, ka Donbass pārvarēs Ukrainas radikāļu izveidotās blokādes radītās grūtības, taču pēc dažām nedēļām Kijeva "var aizmirst apkuri un enerģētiku", vēsta RIA Novosti.

"Mēs ar blokādi tiksim galā. Ukraina šīs grūtības nepārvarēs… Vēl dažas nedēļas šādas blokādes, un Ukraina pēc tam var aizmirst apkuri un enerģētiku," — norādīja Zaharčenko.

Savukārt Deniss Pušiļins, DTR pilnvarotais pārstāvis kontaktu grupā, kas izveidota Ukrainas krīzes noregulēšanai, uzskata, ka Kijevai ir iespēja atbrīvoties no Donbasa blokādes.

"Kāpēc Kijeva, kam ir visas iespējas padzīt (blokādes organizatorus — red.), tostarp arī ar spēka metodēm, par to neizšķiras? Droši vien bīstas, ka patlaban ir valsts apvērsuma kārtējā gadadiena, un tamlīdzīgas kustības var izvērsties masveidā. Zināmā mērā tas saista rokas varasvīriem," — paskaidroja Pušiļins žurnālistiem.

Viņš pauda viedokli, ka situācija, kāda patlaban izveidojusies Donbasa transporta blokādes jautājumā, ir saistīta ar to, "kādā veidā pie varas nāca tie, kas atrodas Kijevā."

Ukrainas prezidents Petro Porošenko skarbi nosodīja ogļu piegādes blokādi, ko organizējuši radikālie grupējumi, un paziņoja, ka šādi pasākumi var novest pie darba apstāšanās metalurģijas nozarē un darba vietu zaudējuma.

"Nekad nepiedošu cinismu un bezatbildību politiķiem, kuri izmantojuši šīs emocijas savai egoistiskajai pašreklāmai. (..) Enerģetisko ogļu piegādes bloķēšanas rezultātā radies risks, ka bez apkures var palikt Sumi, Kramatorska, Kijevas kreisais krasts un daudzas citas pilsētas. Ja blokāde netiks apturēta, Ukrainas metalurģija var zaudēt līdz 300 tūkstošus darba vietu," — ceturtdien informēja Porošenko.

Janvāra beigās grupa Ukrainas bijušo militārās operācijas dalībnieku un vairāki Ukrainas Augstākās Radas deputāti bloķēja dzelzceļa kravu pārvadājumu satiksmi ar Kijevas nekontrolētajām Donbasa teritorijām. Viņi paziņojuši, ka, pēc viņu domām, jebkāda tirdzniecība ar pašpasludinātajām republikām ir nelikumīga un visi kravu pārvadājumi — kontrabanda.

Blokādes rezultātā traucētas antracīta grupas ogļu piegādes, kas tiek iegūtas Kijevas nekontrolētajās Donbasa teritorijās. Rezultātā Ukrainas valdība ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli enerģētikā un veikt pasākumus resursu ekonomijas apsvērumu dēļ.

Ziņu lente
0