Video

Pirms četriem gadiem Čeļabinskas apkaimē nokrita meteorīts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rustams Gafarovs, Čeļabinskas apgabala Rozas ciema iedzīvotājs bija viens no tiem, kas savām acīm novēroja tā saucamo Čeļabisnkas meteorītu, un viens no pirmajiem uzņēma notiekošo video.

Kadros redzamas meteorīta atstātās pēdas. "Kodolkarš sācies!" – operators iesaucas, turpinot uzņemt notiekošo. Vēlāk šie kadri aplidoja visu pasauli.

Падение метеорита - Sputnik Latvija
Policists uzņem video meteorītu

Incidents notika 2013. gada 15. februārī. Meteorīts uzsprāga gaisā, ieejot Zemes atmosfēras blīvajos slāņos. Daļa fragmentu nokrita Čebarkuļa ezerā. Negaidītais "viesis" tika iedēvēts par "Čeļabinsku" – pa par godu reģiona galvaspilsētai, kurā tas piezemējās.

Zinātnieki, kuri pētīja meteorītu, norādīja, ka tas ir aptuveni 4,5 miljardus gadu vecs. Sprādziens, ko radīja tā sadursme ar atmosfēras blīvajiem slāņiem, sasniedza aptuveni 570 kilotonnas. Trotila ekvivalentā tas bija gandrīz 30 reizes spēcīgāks nekā kodolsprādziens Hirosimā.

Čeļabinskas apkaimē nokritušais meteorīts kļuva slavens ne tikai pateicoties lielajam skaitam video ierakstu, bet arī tāpēc, ka tas ir pirmais meteorīts, kas nokritis blīvi apdzīvotā vietā. Tas radīja ievērojamus zaudējumus – aptuveni 1600 cilvēki bija spiesti vērsties pie ārsta, 112 tika nogādāti slimnīcā. Meteorīta kritiena rezultātā gandrīz 7300 ēkās bija izsisti logi.

Ziņu lente
0