Publicēts nacistiskas Vācijas himnas izpildījuma video ieraksts

© REUTERS / Susan Mullane-USA TODAY SportsVācu tenisiste Andrea Petkoviča
Vācu tenisiste Andrea Petkoviča - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Internetā publicēts video, kurā redzams, kā Federācijas kausā pirms Vācijas un ASV izlašu komandu spēles tiek izpildīta nacistiskas Vācijas himna. Sportistes nosauca šo incidentu par nepiedodamu tumsonības izpausmi.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Lahainas pilsētā (ASV) pirms Federācijas kausa mača starp ASV un Vācijas sieviešu komandām dziedātājs izpildījis novecojušo Trešā reiha laiku vācu himnas versiju, kas tika aizliegta pēc Otrā pasaules kara, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz AFP.

ASV tenisa asociācija (USTA) jau atvainojās sportistiem un līdzjutējiem par "kļūdu".

"ASV tenisa asociācija lūdz visdziļāko piedošanu Federācijas kausa Vācijas komandai un līdzjutējiem par novecojušās valsts himnas izpildījumu. Šī kļūda vairs neatkārtosies," — teikts USTA paziņojumā Twitter.

Vācijas Tenisa savienība atbildēja, ka "cer uz to". Šāda reakcija mudinājusi USTA atkārtoti vērsties pie Vācijas kolēģiem: "Mēs varam apliecināt, ka tā vairs nenotiks. Vēlreiz pieņemiet mūsu visdziļāko atvainošanos."

Vācijas izlases kapteine Barbara Ritnere pastāstīja, ka gandrīz sākusi raudāt nepareizas himnas dēļ. "Šis skandāls — tas ir nepiedodami. Pret mums izrādīta necieņa. Biju gatava raudāt, jo himnas izpildījums šajā turnīrā vienmēr ir aizkustinošs brīdis, kas izraisa šermuļus. Tas atstāja dziļu iespaidu," — citē viņas vārdus Deutsche Welle.

Laikraksts norāda, ka Andrea Petkoviča pēc incidenta bija saniknota un apjukusi. "Tā bija totāla nekaunība, tas ir sliktākais, kas līdz šīm ir noticis ar mani, — sacīja sportiste. — Tas ir neērti un liecina par tumsonību."

"Jūlija Gergesa uzreiz sāka raudāt, kad izdzirdēja pirmos dziedātāja vārdus. Man arī bija asaras acīs un dusmas, — dalījās Petkoviča. — Tas, ka tas notiek XXI gadsimta Amerikā, nevis kaut kādā Timbuktu (pazudusi pilsēta Sahārā —red.), ir ļoti zīmīgi. Tas bija šokējoši un briesmīgi".

Internetā parādījies incidenta video ar nacistiskās Vācijas himnas izpildījumu. Vācu spēlētāji un treneri jutās neērti. Daži fani dziedājuši himnas pareizo versiju.

Dziesma "Vācija ir pāri visam" kļuva par Vācijas himnu pēc 1870. — 1871. gada Francijas-Prūsijas kara. Frāze no pirmā panta —" Vācija, Vācija ir pāri visam pasaulē" kļuvusi slavena pēc Ādolfa Hitlera nākšanas pie varas, un tiek uztverta kā Trešā Reiha nacistu ideoloģijas simbols. Modernās Vācijas himna tiek izpildīta bez pirmā panta.

Ziņu lente
0