Junkeram apnicis samierināt eiropiešus, un viņš nebalotēsies otrajam termiņam

© REUTERS / Yves HermanEiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers
Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žana Kloda Junkera Eiropas Komisijas prezidenta pilnvaras izbeidzas tikai 2019. gadā, taču viņš jau paziņojis, ka nekandidēs uz otro termiņu.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers nevēlas balotēties nākamajam prezidentūras termiņam, viņš pastāstīja intervijā vācu radio Deutschlandfunk.

Junkera pilnvaru termiņš beigsies 2019. gadā.

ES. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas Parlamentā – jauns prezidents

Intervijā viņš nosaucis Brexit par "kontinentālo traģēdiju", kas noskaņos pārējās 27 ES dalībvalstis vienu pret otru. Pēc viņa teiktā, Britānija "sola valstij A vienu, valstij B — citu, valstij C — trešo, un no vienotas Eiropas frontes nekā nepaliks pāri."

Junkers uzskata, ka, ir no jauna jāizveido "fundamentāla vienprātība" Eiropas valstu starpā, un tas aizņems nākamos divus vai trīs gadus, kamēr notiek sarunas ar Lielbritāniju. 

Tāpat viņš uzstāj, ka ASV prezidenta Donalda Trampa tirdzniecības protekcionisma politika var radīt "lielas iespējas" jauniem tirdzniecības darījumiem ar ES nepiederošām valstīm.

Eiropas Komisijas prezidentu ievēl Eiropas Parlaments. Junkers bija pirmais EK vadītājs, kurš tika ievēlēts saskaņā ar EK jauno sistēmu — tā ļauj katrai EP politiskajai grupai izvirzīt savu kandidātu.

Eiropas komisijas prezidents Žans Klods Junkers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Žans Klods Junkers: ASV nav gatavas garantēt Eiropas drošību

2014. gadā vēlēšanās viņš uzvarēja bijušo EP priekšsēdētāju sociālistu Martinu Šulcu, kurš pašlaik cenšas izcīnīt uzvaru pār Angelu Merkeli septembra vēlēšanās un kļūt par jauno Vācijas kancleru.

Junkers dzimis Luksemburgā. No 1989. līdz 2009. gadam viņš vadījis šīs valsts Finanšu ministriju, bet no 1995. līdz 2013. gadam bija tās premjerministrs. Viņš ir labēji centriskās Eiropas Tautas partijas loceklis, kas šobrīd dominē Briselē — pie tās pieder arī pašreizējais Eiropas Parlamenta vadītājs Antonio Tajāni un Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks.

Ziņu lente
0