Mediji publicējuši 11. septembra teroraktu organizatora vēstuli Obamam

© AP Photo / Chao Soi CheongБоинг, следовавший рейсом 175 United Airlines врезался в южную сторону башни
Боинг, следовавший рейсом 175 United Airlines врезался в южную сторону башни - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Halids Šeihs Muhameds savā vēstulē apgalvo, ka Vašingtona pati vainīga 11. septembra teroraktos, ņemot vērā tās ārpolitiku, kuras rezultātā "visā pasaulē nogalināti nevainīgi cilvēki."

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. ASV daļēji publicēta plaša vēstule, kuras autors ir Halids Šeihs Muhameds – pēc amerikāņu varas iestāžu domām, viņs ir galvenais 2001. gada 11. septembra teroraktu organizators. Vēstule adresēta valsts bijušajam prezidentam Barakam Obamam, informē RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi Miami Herald.

Террористический акт в Нью-Йорке 11 сентября 2001 года. Кадры из архива - Sputnik Latvija
Video
Terorakts Ņujorkā 2001. gada 11. septembrī. Kadri no arhīva

Muhameds savā vēstulē apgalvo, ka Vašingtona pati vainīga 11. septembra teroraktos, ņemot vērā tās ārpolitiku, kuras rezultātā "visā pasaulē nogalināti nevainīgi cilvēki." Komentējot 11. septembra notikumus, Muhameds vēsta, ka "ne jau mēs sākām karu pret jums" teroraktu dienā. Viņš atgādina, ka to "esat izdarījuši jūs paši un jūsu diktatori mūsu valstī." Vēstulē Mohameds Baraku Obamu nodēvējis par "čūskas galvu" un "apspiešanas un tirānijas valsts" prezidentu.

Publiskotā vēstule datēta ar 2015. gada janvāri, taču sākotnēji cietumsargi Guantanamo atteikušies nosūtīt Muhameda vēstuli. Tā paša gada septembrī ieslodzītā advokāts lūdzis tiesnesi iejaukties, apgalvojot, ka apsūdzētajam ir tiesības vērsties pie prezidenta. Rezultātā kara tiesa piekrita advokātam.

Vēstulē vīrietis paskaidro, ka nebaidās ne no nāves soda, ne mūža ieslodzījuma un "nekad neprasīs žēlastību."

"Es ar prieku viens pats kamerā lūgšu Allahu visu savu atlikušo mūžu un nožēlošu visus grēkus. Ja jūsu tiesa piespriedīs man nāves sodu, tad ar vēl lielāku prieku sastapšu Allahu un praviešus, tikšos ar saviem draugiem, ko jūs esat netaisnīgi nogalinājuši visā pasaulē, un ieraudzīšu šeihu Usamu ben Ladenu."

Kuveitā dzimušais Muhameds vēstulē uzskaita ASV iejaukšanās gadījumuus ārvalstīs "no Irākas un Irānas līdz Vjetnamai un Hirosimai."

Apsūdzētā advokāts stāsta, ka savu vēstuli Muhameds sācis rakstīt 2014. gadā, kad Izraēla īstenoja militāro operāciju Gazas sektorā. "Vardarbība Gazā" kļuva par galveno motīvu vēstules sacerēšanai. Tās ievadā Muhameds norāda Oblamam, ka viņa rokas vēl joprojām ir šajā reģionā nogalināto "mūsu brāļu, māsu un bērnu asinīs".

Ziņu lente
0