Nejauki laikapstākļi Spānijā noveduši pie augļu un dārzeņu cenu kāpuma Baltijā

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasVienā no lielākajiem lielveikalu tīkliem. Foto no arhīva
Vienā no lielākajiem lielveikalu tīkliem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slikto laika apstākļu dēļ Spānijā un Itālijā dažās Eiropas valstīs ir jūtams dārzeņu trūkums, tirdzniecības vietās Lietuvā un Latvijā pieaug importēto dārzeņu un augļu cenas.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Kāds uzņēmums, kas nodarbojas ar dārzeņu importu Lietuvā paziņojis, ka vērojams salātu, gurķu, tomātu, baklažānu, saldās paprikas un cukini sadārdzinājums, pie tam uzņēmums atteicies no aisberga salātu importa, informē Sputnik Lietuva.

Tikmēr vienā no lielākajiem lielveikalu tīkliem Maxima dārzeņu netrūkst, bet Rimi tīklā cenas dažiem importētiem dārzeņiem no gada sākuma pieaugušas vidēji par 50%.

Iepirkumu ratiņš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ekspertu prognozes pārtikas cenu svārstībām 2017. gadā

"Pēdējā laikā Spānijā ir ļoti slikti laika apstākļi. Tagad tie nedaudz uzlabojušies, bet naktis joprojām ir aukstas. Spānijā mēs pārsvarā iegādājamies tomātus un papriku. Mēs sajūtam produktu trūkumu. Līdzīga tendence ir arī ar citiem Spānijā audzētiem dārzeņiem — kabačiem, baklažāniem un gurķiem, taču tomāti un saldā paprika ir mūsu pamatpozīcijas," — paziņoja uzņēmuma "Kauno vaisių daržovių prekyba" iepirkumu menedžere Gedre Mikutavičute.

Pēc viņas teiktā, patlaban no Spānijas importētiem dārzeņiem cenas pieaugušas aptuveni par 20-30%, salīdzinot ar 2016. gada beigām.

"Kauno vaisių daržovių prekyba" atteikusies no aisberga salātu importa no Spānijas, jo piedāvājuma samazināšanas rezultātā salātu cena ir jūtami pieaugusi. Šī kompānija ir viens no lielākajiem augļu un dārzeņu importētājiem un eksportētājiem Lietuvā.

Sankcijām pakļautās produkcijas iznīcināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Forbes: Krievijas sankciju radītie zaudējumi
Lielveikalu tīkla "Rimi" sabiedrisko attiecību pārstāve Gedre Beļskite informējusi, ka laika apstākļu dēļ Spānijā un Itālijā, dārzeņu piegādes pārtrauktas, tādēļ cenas dažiem dārzeņiem vidēji paaugstinājušās par 50% kopš gada sākuma.

Viņa piebilda, ka tagad par alternatīvu spāņu produkcijai var kalpot turku dārzeņi, taču tie bieži neatbilst kvalitātes prasībām, tādēļ "Rimi" tos neimportē.

Maxima LT Komunikāciju nodaļas vadītāja Ranata Dante sacīja, ka viņu lielveikalu tīklos dārzeņu netrūkst, jo uzņēmums parūpējies par alternatīviem piegādātājiem.

Spānijas dienvidaustrumu rajoni ir viens no galvenajiem dārzeņu piegādātājiem Eiropā ziemas periodā, taču nesenie plūdi, lietus un aukstums būtiski samazinājuši ražu.

Ziņu lente
0