Tiesa sākusi izskatīt lietu par dalību Sīrijas konfliktā

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasПодозреваемый в суде
Подозреваемый в суде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mārtiņš Grīnbergs, kam draud mūža ieslodzījums par dalību bruņotajā konflitkā Sīrijā, savu vainu neatzīst un apgalvo, ka bruņotās sadursmēs nav piedalījies.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sākusi izskatīt krimināllietu, kuras ietvaros Mārtiņš Grīnbergs apsūdzēts par dalību bruņotajā konfliktā Sīrijā.

Шифрование - Sputnik Latvija
Drošības policija aiztur Latvijas iedzīvotāju aizdomās par spiegošanu

Prokuratūra jaunietim cēlusi apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos. Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana no desmit līdz divdesmit gadiem.

Grīnbergs savu vainu neatzīst. Iepriekš viņš jau noliedza aktīvu dalību karadarbībā, taču prokuratūra izvirzījusi viņam nopietnākas apsūdzības nekā lūgusi Drošības policija. 

Šodien tiesa Grīnbergam inkriminētajā lietā nopratināja vienu liecinieku un pieņēma lēmumu turpināt paturēt apsūdzēto apcietinājumā. Lietas izskatīšana turpināsies 21. februārī. Apsūdzētā advokāts Raitis Mediņš iepriekš paziņoja, ka, atrodoties Sīrijā, Grīnbergs neesot piedalījies bruņotās sadursmēs ne ar karojošām pusēm, ne ar civiliedzīvotājiem.

Ахмед Роберт Климович - Sputnik Latvija
Ahmeds Roberts Kļimovičs: mēs ar Petrovu bijām draugi. Viņš ir gudrs cilvēks

"Pie tam, drīz pēc ierašanās Sīrijā, apzinājies patieso situāciju, mans klients intensīvi meklēja iespējas pārtraukt savas darbības vienas karojošās puses sastāvā un izkļūt no Sīrijas, kas viņam izdevās 2015. gada sākumā. Pēc ierašanās Turcijā pēc viņa iniciatīvas notik saziņa ar Latvijas vēstniecību un tiesībsargājošajām iestādēm, kā arī norādīta viņa atrašanās vieta," – paskaidroja advokāts.

Šis ir pirmais kriminālprocess Latvijā pret personu, kas apsūdzēta par pretlikumīgu dalību bruņotajā konfliktā Sīrijā. Jaunieti no Latvijas aizturējušas Turcijas varas iestādes, kuras pērnā gada septembrī pieņēma lēmumu par viņa deportāciju. Drošības policijas aizbildniecībā jaunietis tika nogādāts Latvijā un aizturēts.

Patlaban DP izmeklē trīs krimināllietas par Latvijas iedzīvotāju iespējamu dalību bruņotajā konfliktā Sīrijā. Grīnbergs ir vienīgais, ko DP izdevies aizturēt.

Ziņu lente
0