Austeres un SPA: mediji noskaidrojuši Igaunijas eksprezidenta tēriņus

© AP Photo / Dmitry LovetskyIgaunijas eksprezidents Tomass Hendriks Ilvess
Igaunijas eksprezidents Tomass Hendriks Ilvess - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džordža Sorosa kāzās Ilvesam bija jābūt svaigam un vērīgam, - tā bijušais Igaunijas eksprezidenta kancelejas vadītājs skaidroja lielos tēriņus trenažieru zālei.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Igaunijas eksprezidents Tomass Hendriks Ilvess savu ārzemju ceļojumu laikā tērējis tūkstošiem dolāru viesnīcām, restorāniem, trenažieru zālēm, kā arī koncertiem un spa-masāžai, raksta Sputnik Igaunija.

Pirmo reizi Tomass Hendriks Ilvess tika ievēlēts Igaunijas prezidenta postenī 2006. gadā, bet 2011. gadā viņš tika ievēlēts atkārtoti. Pērnā gada oktobrī par jauno prezidenti kļuva Kersti Kaljulaida.

Labošanas darbu kolonijas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunijā spēkā stājas spriedums par draudiem nogalināt Reivasu

Jau ziņots, ka Igaunijas valsts kopējie izdevumi eksprezidenta Ilvesa vajadzībām var sasniegt 150 tūkstošus eiro gadā, šajā summā ietilpst kompensācija, kas viņam pienākas, un eksprezidenta dzīves vietas apsardzes apmaksa. Viņa priekšteča Arnolda Rītela uzturēšanas izdevumu apjoms ir līdzīgs.

Tomēr toreizējais premjerministrs Tāvi Reivass paziņojis, ka Ilvesa komandējuma izmaksas var būt pat lielākas, toties viņš, uzstājoties starptautiskās konferencēs, uzlabos Igaunijas prestižu visā pasaulē.

Trenažieru zāle un pretodu līdzeklis

Nesen Igaunijas žurnālistu rīcībā nonācis Igaunijas prezidenta kancelejas kredītakaršu izraksts par 2011.-2016. gadu. Izraksta dati liecina, ka Ilvesa izdevumi pastāvīgi auga viņa divu prezidenta termiņu laikā — no 33 tūkstošiem eiro 2011. gadā līdz 94 tūkstošiem eiro 2016. gada pirmajos desmit mēnešos.

Мартин Репинский - Sputnik Latvija
Jaunības kļūdas: igauņu ministrs slēpis sodāmību

Divu prezidentūras termiņu laikā Ilvess kopumā bija 251 ārvalstu vizītē, turklāt, izvēloties viesnīcas, prezidents parasti ņēma vērā trenažieru zāles esamību, par kuru dažkārt bija jāmaksā atsevišķi.

Piemēram, 2013. gada septembrī Ilvess devās uz ANO Ģenerālās asamblejas sēdi dažas dienas pirms tās sākuma, lai piedalītos miljardiera Džordža Sorosa kāzās, bet pirms un pēc kāzām apmeklēja treniņus, ko apmaksāja ar valsts kredītkarti.

Ņujorkā eksprezidents apmeklējis austeru bāru, bet Dubajā — Atmosphere Lifestyle restorānu augstākās pilsētas ēkas virsotnē, vizītes laikā Rumānijā pasūtīja vairākas pudeles vīna numurā un spa-masāžu — visu uz valsts rēķina. Turklāt Igaunijā Ilvess iegādājās pretodu līdzekļus par 49 eiro, lai, kā paskaidroja Valsts prezidenta kancelejā, pasargātu no kukaiņiem Vācijas prezidentu Joahimu Gauku, kurš tolaik ciemojās pie viņa lauku mājās.

"Džordža Sorosa kāzās prezidentam Ilvesam bija jābūt svaigam un vērīgam," — trenažieru zāles izdevumu nepieciešamību skaidroja Sīms Raije — prezidenta kancelejas vadītājs laikā no 2012. līdz 2014. gadam.

Ziņu lente
0