Baltijas valstu premjeri parakstījuši līgumu par "Rail Baltica" projekta realizāciju

© Foto : commons.wikimedia.org"Rail Baltica"
Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Igaunijas un Lietuvas premjerministri Tallinā parakstījuši vienošanos par Rail Baltica maģistrāles būvdarbiem.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Latvijas Igaunijas un Lietuvas premjerministri Māris Kučinskis, Jiri Ratass un Sauļus Skvernelis šodien Tallinā parakstīja Starpvaldību līgumu par projekta "Rail Baltica" realizāciju, vēsta LETA, atsaucoties uz Ministru prezidenta preses sekretārs Andreja Vaivara teikto.

Kučinskis pēc līguma parakstīšanas norādīja, ka sekmīgi un noteiktajos termiņos īstenots "Rail Baltica" projekts ir visu trīs Baltijas valstu un plašāka reģiona kopīgā stratēģiskā interese.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Dzelzceļa kompānijas arvien vairāk konkurēs par kravām ar autopārvadātājiem

Lai parakstītais līgums oficiāli stātos spēkā, tas jāratificē visu trīs valstu nacionālajos parlamentos.

Līguma mērķis ir veicināt Eiropas sliežu platuma publiskās lietošanas dzelzceļa "Rail Baltica" projekta īstenošanu ar vēlmi pilnībā integrēt Baltijas valstis un to galvaspilsētas Eiropas Savienības dzelzceļa un transporta tīklos.

Līgums uzsver Baltijas valstu kopīgo mērķi — attīstīt "Rail Baltica" publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūru, kas to iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir stratēģisks un saimnieciski nozīmīgs objekts.

Līgums apstiprina Baltijas valstu pausto apņemšanos projektu realizēt līdz 2025.gadam, lai uzsāktu līnijas ekspluatāciju 2026.gadā. Tāpat līgums norāda uz ES finansējuma nozīmi projekta realizēšanā un valstu gatavību arī turpmāk pieteikties uz ES finansējumu ar atbalsta likmi līdz 85%.

Līgums definē, ka kopīgi uzbūvētā infrastruktūra pieder valstij, kuras teritorijā tā atrodas, un pārvaldītājam tiks nodrošināta nepieciešamā piekļuve.

Dzelzceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nākamgad Rīgā sāks atsavināt "Rail Baltica" izbūvei nepieciešamos nekustamos īpašumus

Apstrīdams jautājums

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis uzskata, ka projekta Rail Baltica sekmīga īstenošana ir visu trīs Baltijas valstu stratēģisko interešu objekts.

Tomēr attieksme pret projektu nav viennozīmīga, un agrāk tas vairākkārt kritizēts.

Viens no kritikas iemesliem ir salīdzinoši mazais iedzīvotāju blīvums reģionā, cauri kuram vedīs jaunais dzelzceļš.

Ventspils mērs Aivars Lembergs projektu salīdzināja ar PSRS laikos populāro Sibīrijas upju straumes virziena maiņas projektu.

"Rail Baltica nav nekāda ekonomiskā pamata. Kurš uzturēs šo monstru, kuram (Latvijas iecirknī — red.) jāiegulda 1,2 miljardus eiro," — pauda neizpratni Lembergs.

Par dzelzceļa maģistrāles būvdarbiem skeptiski izsakās arī Aleksandrs Petrovs, "Latvijas dzelzceļa" elektroapgādes un elektrifikācijas nodaļas bijušais vadītājs.

"Rail Baltica ir politisks projekts. Speciālisti par to izsakās ar lielu neizpratni un nesaprot, kas no tā iznāks. Pie tam tas ir pasažieru pārvadājumu projekts, uz kura rēķina lielu peļņu gūt nav iespējams. Patiešām, jau pašā sākumā bija skaidrs, ka Rail Baltica tikai izsūknēs naudu," — uzskata Petrovs.

Jaunās maģistrāles celtniecību kritizē arī Igaunijā. Igaunijas Dzelzceļa darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Oļegs Čubarovs uzskata, ka projekts nav vajadzīgs.

Ziņu lente
0