ASV Kongress vēlas aizliegt Trampam izdarīt preventīvu kodoluzbrukumu

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasASV Kongress. Foto no arhīva
ASV Kongress. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumprojekta autors, Demokrātiskās partijas biedrs, senators Edvards Marki paudis bažas par Trampa "skaļajiem izteikumiem" pirms inaugurācijas.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. ASV Kongresā iesniegts izskatīšanai likumprojekts "Kodolieroču pirmās pielietošanas ierobežojumi", kura mērķis ir mazināt konflikta risku ar citām valstīm, informē RIA Novosti.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps sauc NATO par novecojušu un plāno uzsākt sarunas ar Krieviju

"Šis likums aizliegs prezidentam pirmajam izdarīt kodoluzbrukumu bez kara pieteikuma no Kongresa puses. "Izmantošana pirmajiem" ir kļuvusi vitāli svarīga tagad, kad prezidentam Donaldam Trampam ir tiesības sākt kodolkaru jebkurā mirklī," — paskaidroja viens no likumprojekta autoriem, Demokrātiskās partijas biedrs, senators Edvards Marki.

Politiķis atgādināja, ka patlaban ASV prezidentam ir tiesības izmantot kodolieročus pirmajam, un, pēc viņa vārdiem, Tramps jau pieminējis šādu iespēju cīņai pret teroristiem.

"Krīzes apstākļos ar citu valsti, kuras rīcībā ir kodolieroči, šāda politika būtiski palielina netīšas kodolkonflikta eskalācijas risku. Ne prezidentam Trampam, ne arī citam prezidentam nevar būt tiesības izmantot kodolieročus citādi, kā vien atbildot uz kodoluzbrukumu," — uzsvēra Marki.

"Kongresa pienākums ir rīkoties, lai saglabātu globālo stabilitāti, ierobežojot apstākļus, kuros ASV būs pirmā valsts, kas liks lietā kodolieročus," — piebilda dokumenta līdzautors kongresmenis Teds Lū.

Kongresmenis turklāt paudis bažas par Trampa "skaļajiem izteikumiem" pirms inaugurācijas.

Iepriekš Tramps savā lapā Twitter tīklā informēja, ka ASV pienākums ir ievērojami nostiprināt un paplašināt iespējas kodolieroču jomā pirms brīža, kad pasaule atjēgsies kodolieroču jautājumā. Vēlāk viņš piebilda, ka bruņošanās sacīkšu apstakļos Amerika šajā procesā apsteigs visus.

Tomēr vēlāk Tramps informēja, ka ir gatavs apspriest ar Krieviju abu valstu kodolpotenciāla tālākas samazināšanas perspektīvas.

Ziņu lente
0