Politika

Pētījums: Viltus ziņas neietekmēja ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть "Фейсбук"
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Respondenti atzina, ka "vissvarīgākie" informācijas avoti ir valsts un lokālā mēroga televīzija un interneta vietnes. Sociālie mediji nozīmes ziņā ieņēma tikai piekto vietu – tos pieminēja 14% aptaujāto.

RĪGA, 20. janvāris – Sputnik. Viltus ziņas, visticamāk, neietekmēja ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu, informē LETA, atsaucoties uz pētījumu, kurā izvērtēti vēlētāju ziņu patērēšanas paradumi.

Pētījumā apstiprināti argumenti, kurus paudis sociālā tīkla "Facebook" dibinātājs Marks Zakerbergs, cenšoties atvairīt kritiku, ka "Facebook" ticis izmantots, izplatot nepatiesu informāciju, kas ietekmēja sāncensību par Balto namu.

Pētnieki tomēr informē, ka 15% aptaujāto atklāja, ka esot redzējuši viltus ziņas, bet 8% tās esot redzējuši un arī ticējuši tām.

Ziņojumu šonedēļ publiskoja bezpeļņas organizācija Nacionālais ekonomiskās izpētes birojs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins: Trampu kompromitējošās informācijas pasūtītāji ir sliktāki par prostitūtām

Pētnieki Hants Elkots no Ņujorkas Universitātes un Metjū Genckovs no Stenforda Universitātes secināja, ka, neskatoties uz plašu viltus ziņu patēriņu, tas diez vai esot bijis noteicošais faktors republikāņa Donalda Trampa uzvarā pār demokrāti Hilariju Klintoni.

Pētnieki noskaidroja, ka Trampu atbalstošās viltus ziņas "Facebook" tika izplatītas krietni biežāk nekā ziņas, kurās atbalstīta Klintone — 30,3 miljoni pret 7,6 miljoniem.

Lai ietekmētu vēlēšanu rezultātu, šīm ziņām tomēr vajadzēja mainīt 0,51% balsstiesīgo vēlētāju balsis, kas ir maz ticams, skaidroja pētnieki.

"Mūsu dati liecina, ka sociālie mediji nebija visnozīmīgākais vēlēšanu ziņu avots, un pat visplašāk cirkulējušās viltus ziņas redzēja tikai neliela daļiņa amerikāņu," – viņi rakstīja.

"Lai viltus ziņas varētu mainīt vēlēšanu iznākumu, vienam viltus ziņu stāstam būtu jāpārliecina 0,7% tās redzējušo Klintones vēlētāju un nebalsotāju atdot savu balsi par Trampu, kas ir pārliecināšanas līmenis, kurš līdzvērtīgs televīzijā redzētām 36 kampaņas reklāmām," – skaidrots pētījumā.

Хиллари Клинтон на заседании лидеров экономик АТЭС - Sputnik Latvija
Politika
Klintone aicina pievērst uzmanību safabricēto ziņu epidēmijai

Lai arī sociālie mediji bija nozīmīgs ziņu avots daudziem, tas tomēr nebija pats svarīgākais avots, secināja pētnieki.

Respondenti dienā pavadījuši vidēji 66 minūtes lasot, skatoties vai klausoties vēlēšanu ziņas. No šī laika 25 minūtes aizņēmuši sociālie mediji.

Respondenti tomēr par "vissvarīgākajiem" informācijas avotiem atzina valsts un lokālā mēroga televīziju un interneta vietnes. Sociālie mediji bija tikai piektais nozīmīgākais ziņu avots, ko pieminējuši 14% aptaujāto.

Pētījums tika veikts, balstoties uz novembra nogalē veiktu aptauju.

"Facebook" noraida kritiku par savu lomu viltus ziņu izplatīšanā, tomēr kopš novembra ir spēris vairākus soļus, lai ierobežotu viltus ziņu izplatīšanu.

Ziņu lente
0