Džulians Asanžs atsakās no ekstradīcijas uz ASV

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasDžulians Asanžs
Džulians Asanžs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Asanžs informēja, ka piekritīs ekstradīcijai uz ASV gadījumā, ja tiks apžēlots WikiLeaks informators Bredlijs Menings.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. Vietnes WikiLeaks dibinātājs Džulians Asanžs nepiekrīt ekstradīcijai uz ASV, ņemot vērā to, ka nav ievēroti viņa izvirzītie noteikumi, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz avīzes Washington Post materiālu, ko pārpublicēja RIA Novosti.

WikiLeaks dibinātājs Asanžs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vai mūs gaida jauni atmaskojumi no WikiLeaks

Džulians Asanžs informēja, ka piekritīs ekstradīcijai uz ASV gadījumā, ja ASV varas iestādes apžēlos WikiLeaks informatoru Bredliju Meningu, kurš 2015. gadā nomainīja dzimumu un pieņēma vārdu Čelsija. Pie tam Asanžs pieprasīja visu viņa tiesību ievērošanu pēc ekstradīcijas.

Otrdien ASV aizejošais prezidents Baraks Obama mīkstināja spriedumu Meningai — viņa tiks atbrīvota jau maijā, izciešot septiņus gadus ilgu brīvības atņemšanu 35 gadus ilgā cietumsoda vietā, ko tiesa piesprieda par amerikāņu militāro un diplomātisko noslēpumu izpaušanu WikiLeaks 2010. gadā.

Iepriekš Asanža advokāts Pērs Samuelsons paziņoja, ka viņa klients ir gatavs pārrunām par ekstradīciju, taču pie tam uzsvēra, ka Meninga nav apžēlota.

"Acīmredzot Obamas veiktie pasākumi neatbilst tam, ko centās panākt Asanžs," — norāda arī advokāts Barijs Pollaks, WikiLeaks dibinātāja pārstāvis ASV teritorijā.

"Asanža kungs norādīja, ka Čelsiju vispār nedrīkstēja saukt pie atbildības un piespiest gadu desmitiem ilgu cietumsodu, kā arī pavēstīja, ka viņa jāatbrīvo nekavējoties," — piebilda jurists.

Melinda Teilore, viena no Asanža pārstāvēm, piekrita tam, ka Meningas soda mīkstināšana "nebūt nav tas, ko lūdzis" viņas klients.

Džulians Asanžs joprojām uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur viņam piešķirts politiskais patvērums.

Lielbritānijas Augstākā tiesa pieņēma lēmumu par to, ka Asanžs jāizdod Zviedrijai, kuras varas iestādes apsūdz viņu par seksuāla rakstura noziegumiem. Pats WikiLeaks dibinātājs iepriekš pauda bažas, ka viņš tiks izdots ASV, kur viņam varētu draudēt nāves sods.

Ziņu lente
0