CIP publiskojusi savu dokumentu arhīvu

© AFP 2023 / SAUL LOEBASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP)
ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš ar dokumentiem bija iespējams iepazīties tikai no četriem datoru termināliem Nacionālajā arhīvā Merilendas štatā.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) publicējusi savu arhīvu, ko veido aptuveni 13 miljoni lappušu dažādos dokumentos, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz telekanāla CNN sniegto informāciju.

Iepriekš ar dokumentiem bija iespējams iepazīties tikai no četriem datoru termināliem Nacionālajā arhīvā Merilendas štatā. CIP plānoja publicēt atslepenotos dokumentus tīmeklī 2017. gada beigās, taču process tika paātrināts.

Hakeris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Hakeris Guccifer 2.0 noliedz ASV izlūkdienestu baumas par viņa sakariem ar Krieviju

"Piekļuvi šiem dokumentiem atrašanās vieta vairs neierobežo," — paskaidroja CIP informācijas pārvaldes nodaļas vadītājs Džozefs Lamberts.

"Šeit nav rūpīgas (informācijas — red.) atlases. Tas ir pilns stāsts ar labām un sliktām niansēm," — atzīmēja CIP pārstāvis Hezers Frocs Horniaks.

Piemēram, izlūkošanas pārvalde publicējusi dokumentus par CIP darbību Vjetnamas kara, Korejas konflikta un aukstā kara laikā. Sniegta arī informācija par domājamajām NLO darbības izpausmēm un iepriekš slepeno militāro projektu "Stargate", kura ietvaros ritēja dažādu cilvēka spēju pētījumi, piemēram, tika pētītas iespējas "vērot notikumus" no attāluma un vākt informāciju lielā attālumā.

Ziņu lente
0