ASV žurnālisti atklātā vēstulē kritizējuši Trampa noslēgtību

© Jewel SAMAD / AFPJaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps
Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divas dienas pirms ASV jaunievēlētā prezidenta inaugurācijas amerikāņu žurnālisti vērsās pie Donalda Trampa, kritizējot viņa atteikšanos sarunāties ar presi un asos izteikumus par korespondentiem.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Amerikāņu žurnālisti vērsušies pie ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa ar atklātu vēstuli "pēdējās dienās pirms inaugurācijas" un pauduši savu kritiku. Vēstule rakstīta žurnāla Columbia Journalism Review galvenā redaktora Kaila Poupa vārdā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins: Trampu kompromitējošās informācijas pasūtītāji ir sliktāki par prostitūtām

Tajā norādīts, ka Trampa attiecības ar presi ir "saspringtas". Vēstulē kritizēti Trampa nelabvēlīgie izteikumi un "izsmiekls", kas vērsts pret korespondentiem sociālajā tīklā Twitter, kā arī nosodīta viņa vēlme izvairīties no preses un atteikšanās no regulārām preses konferencēm.

Vēstules tekstā norādīts, ka viņam, protams uz to ir teisības, taču mediji paši lemj, kādu informāciju un kādā veidā pasniegt lasītājiem, klausītājiem un skatītājiem.

"Ja jūs uzskatāt, ka reportieru piekļuvei jūsu administrācijai nav pozitīvu aspektu, mūsuprāt, tā ir kļūda no jūsu puses, taču tā ir jūsu vēlme. Žurnālistiem ir alternatīvas informācijas iegūšanas metodes," — teikts atklātajā vēstulē.

Pēc vēstules autoru vārdiem, žurnālisti var "izgaršot" atteikumu sniegt informāciju, tāpēc tā neesot problēma.

Tāpat viņi sola, ka paši sev noteiks augstākus darba standartus un precīzi atspoguļos notikumus.
"Izbaudiet savu inaugurāciju," — teikts vēstules noslēgumā.

Iepriekš vēstīts, ka Donalda Trampa administrācija nopietni izvērtē iespējas pārcelt preses centru no Baltā nama uz citu ēku. Ja preses korpusa pārcelšanas plāns tiks apstiprināts, mediju pārstāvji tiks pieņemti Baltā nama konferenču centrā netālu no vēsturiskā Lafaijeta skvēra pie Baltā nama vai agrākajā administratīvās kancelejas ēkā, kas tāpat atrodas līdzās ASV prezidenta rezidencei. 

Vēlāk Tramps paskaidroja, ka preses centra pārcelšana no Baltā nama uz citu ēku tiek izvērtēta tāpēc, ka patlaban trūkst vietas visiem žurnālistiem, kuri vēlas apmeklēt preses konferences un brīfingus, ziņo RIA Novosti.

ASV prezidents Baraks Obama - Sputnik Latvija
Obamas atvadu tvīts ieguvis lielāko popularitāti viņa prezidentūras laikā

"Mēs gatavojamies to (preses centru — red.) pārcelt, jo noteiktu iemeslu dēļ, ko jums nāksies man paskaidrot, ļoti liels skaits cilvēku apmeklē preses konferences un tā tālāk, tostarp arī brīfingus. Telpa ir ļoti maza, un mēs nolēmām to pārcelt uz tuvējo ēku, taču ne šajā paša ēkā. Un žurnālisti ir sajukuši prātā, lūdzot to nepārcelt. Taču tādā gadījumā daudziem žurnālistiem nebūs iespējas tos (preses pasākumus — red.) apmeklēt," — norādīja Tramps intervijā telekanālam Fox News.

Tramps vairākkārt asi kritizējis medijus par nepatiesu ziņu izplatīšanu un demokrātu kandidātei Hilarijai Klintonei pausto atbalstu priekšvēlēšanu kampaņas gaitā. Pēdējo reizi viņš žurnālistus kritizēja pēc nepatiesās "kompromitējošās informācijas" izplatīšanas, kas it kā esot Krievijas specdienestu rīcībā par ASV jaunievēlēto prezidentu.

Trampa inaugurācija notiks 20. janvārī Vašingtonā pie Kapitolija ēkas, kur strādā ASV Kongress.

Ziņu lente
0