"Stepes grizlilācis" uzlauzis Savienotās Valstis

© Foto : pixabayHakeri. Foto no arhīva
Hakeri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV pretizlūkošanas dienesti publicējuši ziņojumu "Stepes grizlilācis — krievu kaitīgā kiberdarbība", kurā teikts, ka krievu hakeri vairākkārt uzlauzuši ASV Demokrātu partijas pasta serverus.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. ASV specdienesti apsūdz krievu "Stepes grizlilāci" par iejaukšanos prezidenta vēlēšanās, raksta Sputnik Igaunija. Par to liecina FIB un Nacionālās drošības ministrijas publicētais ziņojums par krievu ļaunprātīgo kiberdarbību.

Varētu domāt, ka aizejošais prezidents Baraks Obama, kurš pieprasījis šo ziņojumu, saņēma tā papildinātu versiju ar pierādījumiem un saitēm uz aģentu ziņojumiem. Taču publicētais dokuments uz 13 lappusēm ar nosaukumu "GRIZZLY STEPPE — krievu kaitīgā kiberdarbība" lielākoties sastāv no ieteikumiem, kā izvairīties no e-pasta uzlaušanas un hakeru ielaušanās, kā arī no apraksta, kā viņi to parasti dara. Turklāt runa ir par "krievu darbībām", nevis "Krievijas Federācijas darbībām".

ASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji ziņo, ka ASV varētu atlikt jaunu pret Krieviju vērstu sankciju pasludināšanu

Pieņēmumi pierādījumu vietā

Līdztekus 35 Krievijas diplomātu izraidīšanai Vecgada priekšvakarā un citām pret Krieviju vērstajām sankcijām par iejaukšanos prezidenta vēlēšanu gaitā, ASV publicējušas ziņojumu par Krievijas hakeriem, un par to iespējamo sakaru ar Krievijas specdienestiem. Par galveno vainīgu ir nosaukta hakeru grupa "Stepes grizlilācis" (piedāvāts arī alternatīvo un citu iespējamo grupu nosaukumu saraksts), kas tiek apsūdzēta darbā Krievijas civilo un militāro specdienestu (RIS) labā. Tiek piedāvāti netieši pierādījumi. Piemēram, teikts, ka hakeru grupu mērķis nebija iedzīvošanās uz komercinformācijas pārdošanas rēķina, tomēr tās acīmredzot nodarbojušās ar slepenas informācijas meklēšanu.

"Balstoties uz šo pūļu mērogiem un sekām, mēs uzskatām, ka tikai Krievijas valsts augstākās amatpersonas varētu atļaut šādu darbību," —iepriekš rakstīja amerikāņu specdienestu ziņojuma autori.

Protams, spriežot pēc kinofilmām, vārdus "šķiet", "domājams", "ir aizdomas" nopietnās starptautiskās situācijās lietot nedrīkst. Atļauts tikai: "pierādīts", "zināms", "ir nenoliedzamie fakti".

Hakers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kompānija no ASV apsūdz krievu hakerus par Ukrainas artilērijas izspiegošanu

Speciālisti no FIB un Nacionālās drošības ministrijas ziņojumā raksta, ka ASV Demokrātu partijas — Hilarijas Klintones un Baraka Obamas partijas pasta serveri bija uzlauzti ne vienu reizi, bet vismaz divas reizes — 2015. gada pavasarī un 2016. gada vasarā — iespējams, tos uzlauza divas dažādas hakeru grupas, kuras sauc sevi par Аdvanced Persistent Threat (APT) 29 un APT 28. Tās rīkojās divos dažādos veidos, bet ar vienu mērķi — iegūt pasta serveru lietotāju paroles. Kā parasti tādos gadījumos, vienkāršiem lasītājiem hakeru metožu tehniskās detaļas atgādina īstu abrakadabru, taču ir skaidrs, ka nekādu īpašu uzlaušanas tehniku viņi nav izmantojuši. Tika izmantotas klasiskās hakeru taktikas — "fišings" un "medības ar žebērkli".

Gučifera eksistence ir noraidīta

Daudzi Eiropas izdevumi norāda, ka atbildība par ASV Demokrātu partijas serveru uzlaušanu un kandidāti Hilariju Klintoni kompromitējošu materiālu publicēšanu uzņēmies kāds rumāņu hakeris, kurš sevi nosaucis par Guccifer 2.0 un ņirgājies par kiberdrošības ekspertu secinājumiem. Šī iesauka bija pieminēta divu ASV pretizlūkošanas iestāžu paziņojumā jau pērnā gada oktobrī, tomēr no nesen publicētās ziņojuma versijas tā dzēsta.

Bundestāgs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas hakeri nav nozaguši dokumentus no Bundestāga

Slavenais rumāņu hakeris Marsels Lehels Lazars, pazīstams internetā ar vārdu Guccifer, no 2013. gada uzbruka vairāku ASV uzņēmēju un politisko darbinieku personiskajiem e-pastiem. 2014. gadā rumāņu varas iestādes viņu arestēja un notiesāja, un pērn viņš tika ekstradēts uz ASV.

Iespējama apsūdzētā rumāņa personība "Gucci + Luciferu" numur divi pagaidām nav zināma, un viņa faktisko ģeogrāfisko atrašanās vietu nav iespējams noteikt. Tāpat kā to hakeru atrašanās vietu, ko amerikāņu specdienesti apsūdz Demokrātu partijas pasta uzlaušanā.

Visu, iespējams, paveicis viens pats hakeris

Eksperti nenoliedz, ka atsevišķs, pietiekami prasmīgs hakeris varētu ielauzties privātajā e-pasta, bet viņi apšauba Guccifer 2.0 identitāti un pilsonību. Amerikāņi norāda, ka nezināms hakeris darbojas kopā ar Krievijas hakeru grupām, tomēr nesniedz tam nekādus pierādījumus. Piemēram, BBC atzīmē Guccifer 2.0 kļūdaino rumāņu valodu- viņš pat sniedzis tiešo interviju kādam laikrakstam ar kļūdām, kas norādot uz autora krievu saknēm. Teikts arī, ka hakera datora interfeiss apliecinot autora krievisko izcelsmi.

Премьер-министр РФ Владимир Путин на отдыхе в Республике Тыва - Sputnik Latvija
Politika
Telekanāls "NBC News" apsūdz Putinu par kiberuzbrukumiem ASV vēlēšanu kampaņas ietvaros

Uzmanību piesaista kāds fakts: ja iepriekšminētais Guccifer 2.0 tiešām būtu Krievijas specdienestu aģents, viņš, protams, nepieļautu tādu kļūdu, kā rumāņu valoda ar krievu akcentu.

Oficiālā Maskava iepriekš noraidīja jebkādus pieņēmumus par tās saikni ar hakeru prettiesisko darbībai, ja tāda vispār ir bijusi, un uzsvēra, ka ASV priekšvēlēšanu kampaņā nav iejaukusies. Starp citu, grizli lācis, kā zināms, sastopams vienīgi Ziemeļamerikas mežos, nevis stepēs.

Ziņu lente
0