WWF dod ekoloģiskus padomus pirms Ziemassvētkiem un Jaungada

CC BY 2.0 / Laura Bittner / presents!Новогодние подарки
Новогодние подарки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dabas aizsargi iesaka izvēlēties tikai noderīgas un vajadzīgas dāvanas. Ietaupīt iespējams arī uz nevajadzīgu plastmasas rotaļlietu, vizuļu un citu ekoloģiski kaitīgu mājas rotājumu rēķina.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Atkritumu apjoms Jaungada svētkos pieaug apmēram par 25-30%, tāpēc būtu jāatsakās no nevajadzīgām dāvanām, plastmasas eglēm, kā arī lietot ekoloģisko iesaiņojumu, ziņo Pasaules Dabas fonds (WWF), atgādina RIA Novosti.

"Jaunais gads un Ziemassvētki ir ne tikai burvīgākās dienas gadā, bet arī intensīvākā patēriņa laiks. Mēs ne tikai tērējam daudz naudas, bet arī paplašinām savas ekoloģiskās pēdas. Savukārt pēc Jaunā gada atkritumu urnas visur ir pilnas līdz malām. Rietumeiropā un ASV atkritumu daudzums Ziemassvētku un Jaungada periodā pieaug par 25-30%," – atzīmē fonds.

Sputnik dāvā Ziemassvētku ekskursiju pa Vecrīgu - Sputnik Latvija
Sputnik dāvā Ziemassvētku ekskursiju pa Vecrīgu

Šī iemesla dēļ dabas aizsargi iesaka izvēlēties tikai noderīgas un vajadzīgas dāvanas. Ietaupīt iespējams arī uz nevajadzīgu plastmasas rotaļlietu, vizuļu un citu ekoloģiski kaitīgu mājas rotājumu rēķina. Domājams, tūlīt pēc svētkiem visi šie suvenīri tiek izmesti, nodarot dabai vēl lielāku kaitējumu. WWF iesaka dāvāt kopīgas dāvanas no cilvēku grupas, kas būs patiešām vajadzīgas un noderīgas.

Vēl viens ekoloģiski nekaitīgas un īpašas dāvanas variants – dāvana, kas pagatavota savām rokām. Piemēram, fonds ierosina, iespējams izgatavot vannas sāli vai ķermeņa skrubi, izcept Ziemassvētku piparkūkas, vai pagatavot augļu kokteili, saliet pudelēs un uzlīmēt tām etiķetes ar novēlējumiem. Tūkstošiem lielisku un vienkārši izgatavojamu paštaisītu dāvanu ir atrodamas internetā.

"Ja jūs iegādājaties ietinamos materiālus, izvēlieties tikai no papīra izgatavotos, nevis plastmasu vai papīru ar metālisku segumu. To sairšana atkritumu izgāztuvē būs ļoti ilga. Ja pirms svētkiem atliek brīvs brīdis, varat izgatavot iesaiņojamo papīru paši un pie viena atbrīvoties no liekās makulatūras," – iesaka fonds.

Dabas aizstāvji iesaka nosūtīt elektroniskās atklātnes papīra kartiņu vietā, nepirkt plastmasas egles, pašiem izgatavot eglītes rotājumus, Jaungada galdam iegādāties vietējos produktus, gatavot pēc iespējas mazāk ātri bojājošos ēdienu, kā arī pirkt tikai melnos ikrus, kas ražoti legālās storu fermās.

Ziņu lente
0