Visi nokļūs zem lupas: Latvijas notāriem būs jāziņo par bagātiem mantiniekiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība apstiprinājusi jaunu likuma normu, saskaņā ar kuru notāriem no 2017. gada 1. janvāra nāksies informēt VID par mantojumu, ja tas pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik, Jeļena Kirillova. No nākamā gada zvērinātajiem notāriem Latvijā parādīsies jauns pienākums – viņiem nāksies ziņot Valsts ieņēmumu dienestam par katru mantojuma saņemšanas gadījumu, ja tā summa pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

Valdības apstiprinātā jaunā likuma norma paredze, ka notāriem nekavējoties būs jāziņo par bagāto mantinieku. Runa ir par jebkādu nereģistrētu kustamo īpašumu (tostarp arī par skaidro naudu), kura vērtība pārsniedz 15 tūkstošus eiro. Pie tam notāram būs jāpaziņo, ko tieši viņa klients mantojis – kustamo īpašumu vai skaidro naudu.

Patlaban informāciju par aizdomīgiem darījumiem VID jāsniedz bankām, kā arī citām ar finansēm saistītām iestādēm – pasta komersantiem, kredītsabiedrībām, iestādēm, kas strādā ar elektronisko naudu utt.

Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ierēdņiem, iespējams, aizliegs glabāt skaidro naudu

No nākamā gada spēkā stāsies arī grozījumiem likumā "Par nodevām un nodokļiem", kas nosaka: visiem subjektiem, uz ko attiecas likums par noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu, jāziņo VID par aizdomīgiem darījumiem.

Jautājums par darījumiem ar aizdomīgu mantojumu kļuva aktuāls pēc žurnālistu eksperimenta. Televīzijas sižetā 2014. gada labākā notāre piekrita noformēt fiktīvu mantojumu, lai palīdzētu legalizēt 50 tūkstošus eiro.

Saskaņā ar scenāriju, nomiris žurnālista tēvs. Viņam nav bijis ne testamenta, ne arī tādas naudas, un mantojums jānoformē tikai naudas līdzekļu legalizācijai. Izrādījies, ka nekādas grūtības neradīsies. Mantojuma dokumentos var ierakstīt arī lielu summu, ja vien ir vēlēšanās. Notārs pat ir priecīgs par tādu iespēju, jo šajā gadījumā atalgojums par viņa darbu veido 0,5% no mantojuma summas.

Ziņu lente
0