Rietumvalstis draud ar sankcijām pret Sīrijas prezidenta piekritējiem

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Pāriet pie mediju bankasAlepo pilsēta Sīrijā. Foto no arhīva
Alepo pilsēta Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopējā ziņojumā par situāciju Alepo, ko publicējis Baltā nama preses dienests, rietumvalstu vadītāji paziņojuši, ka ir gatavi vērsties ar sankcijām pret fiziskām un juridiskām personām, kuras darbojas Sīrijas režīma vārdā vai interesēs.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Itālijas un Kanādas valstu vadītāji informē par iespējamu sankciju vēršanu pret Sīrijas prezidenta Bašara Asada sabiedrotajiem, ziņo RIA Novosti.

Vienlaikus viņi apsūdz Krieviju un Irānu par nevēlēšanos sekmēt situācijas politisku noregulējumu Sīrijā un aicina atsākt pārrunu procesu.

Sankciju draudi

Kopējā ziņojumā par situāciju Alepo, ko publicējis Baltā nama preses dienests, rietumvalstu vadītāji paziņojuši, ka ir gatavi vērsties ar sankcijām pret fiziskām un juridiskām personām, kuras darbojas Sīrijas režīma vārdā vai interesēs.

Politiķi aicina visas Sīrijas konflikta puses ievērot starptautiskās humānās tiesības, tostarp arī Ženēvas konvencijas.

"Mēs aicinām ANO izmeklēt atbilstošās atskaites (par kara noziegumiem Sīrijā — red.) un apkopot pierādījumus, lai sauktu pie atbildības vainīgos," — uzsvērts ziņojumā.

Krievijas un Irānas kritika

Rietumvalstu līderi asi kritizē Krieviju un Irānu un pārmet nevēlēšanos sekmēt situācijas politisku noregulēšanu Sīrijā. Pēc viņu domām, par to liecina "Sīrijas režīma atteikšanās piedalīties nopietnā politiskajā procesā."

Rietumvalstu līderi pauda atbalstu ANO īpašā sūtņa Stafana de Misturas darbību pārrunu procesa atsākšanai un atzīmēja, ka mieru Sīrijas iedzīvotājiem var nest tikai konflikta politisks risinājums.

Alepo: kaujas turpinās - Sputnik Latvija
Video
Alepo: kaujas turpinās

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Maskava atbalsta Sīrijas opozīcijas ierosinājumu tikties ar valsts varas iestāžu pārstāvjiem Damaskā, kā arī atgādināja, ka de Mistura jau vairāk nekā pusgadu sabotē rezolūciju par pārrunām.

Ietekmēt Asadu

Neskatoties uz kritiku, rietumvalstu līderi lūdza Krieviju un Irānu ietekmēt Sīrijas varas iestāžu viedokli Alepo jautājumā.

Viņi uzsvēra tūlītēja pamiera nepieciešamību, kas ļaušot ANO piegādāt humāno palīdzību Alepo austrumu rajonu iedzīvotājiem un atbalstīt tos, kam izdevies bēgt.

Rietumvalstu līderi pauda uzskatu, ka Asada režīmam ir jāatbalsta ANO plāns, ko iepriekš pieņēmusi Sīrijas opozīcija.

Pēc viņu domām, tādējādi tikšot pielikts punkts "šausmīgajai situācijai Alepo".

Ziņu lente
0