Zviedrija vēlas vērsties pret Facebook, lai apturētu melu un naida izplatīšanos

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть "Фейсбук"
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijas kultūras ministre informē, ka atbalstītu vēršanos ar likumu pret "Facebook" kā pēdējo instrumentu, ja uzņēmums aktīvi necīnīsies pret melīgu un naidīgu ziņu izplatīšanu sociālajā tīklā.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Zviedrija varētu ar likumu vērsties pret uzņēmumu "Facebook", ja tas labprātīgi nesāks cīņu pret safabricētu ziņu un naidīgu komentāru izplatīšanos sociālajā tīklā, paziņojusi Zviedrijas kultūras ministre Alise Baha Kūnke, ziņo aģentūra LETA.

Ministre laikrakstam "Expressen" norādīja, ka plāno uzaicināt "Facebook" pārstāvjus Zviedrijā apspriest nesenās diskusijas par sociālā tīkla lietotāju iespējām publicēt nepatiesu informāciju un naidīgus komentārus un "Facebook" pasivitāti cīņā ar šādu tendenci.

""Facebook" nenoliedzami ir liela atbildība par savu produktu un savu platformu. Tas ir atbildīgs par visām fantastiskajām lietām, kas tur ir, bet arī par naidu un meliem, kas tur tiek izplatīti," norādīja ministre. "Es esmu pārliecināta, ka viņi negrib būt arēna, kur tiek izplatīti draudi, naids un nepatiesas ziņas," sacīja Baha Kūnke. 

Diskusijas par safabricētu ziņu izplatīšanos internetā un sociālajos medijos aktualizējās ASV priekšvēlēšanu kampaņas laikā, bet ieguvušas plašāku skanējumu. Piemēram, Zviedrijā nesen internetā izplatījās safabricēta ziņa, ka valdība reliģisku iemeslu dēļ aizliegusi Ziemassvētku lampiņas.

Facebook. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pēterburgā reģistrēta prasība par Facebook aizliegšanu Krievijā

Baha Kūnke šim jautājumam pievērsās pēc tam, ka zviedru komiķis Jūnass Gardels atklātā vēstulē aicināja "Facebook" dibinātāju Marku Zakerbergu apsvērt savu vietu tā dēvētajā pēcpatiesības pasaulē un ierosināja katrā valstī iecelt izdevēju, kas būtu atbildīgs par tīmekļa vietni.

Baha Kūnke paziņoja, ka atbalstītu vēršanos ar likumu pret "Facebook" kā pēdējo instrumentu, ja uzņēmums aktīvi necīnīsies pret melīgu un naidīgu ziņu izplatīšanu sociālajā tīklā.

Ministre norādīja, ka sociālajā tīklā vērojamā negatīvā tendence pēc daudzu domām ir pārkāpusi robežu, bet visi vēlas, lai pārmaiņas tiktu ieviestas labprātīgi.

"Bet mēs arī nevaram bezspēcīgi stāvēt draudu priekšā," viņa piebilda.

Ziņu lente
0