Zolitūdes traģēdija varējusi atkārtoties Pļavniekos

CC0 / Iveta 2015 / Lielveikals Prisma
Lielveikals Prisma - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šovasar Rīgā projektētāju, celtnieku un betona plākšņu ražotāju vainas dēļ tikai brīnumainā kārtā nav sabrucis vēl viens lielveikals – Prisma Saharova ielā.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Ekspertīze apliecinājusi, ka lielveikalā Prisma Pļavniekos varējusi atkārtoties Zolitūdes traģēdija, informējis LTV7 raidījums "Ļičnoje delo".

Šī gada jūnijā tika evakuēts lielveikals Prisma Saharova ielā 30. Vēlāk to slēdza pārbaudei, jo sāka iebrukt piecas pārseguma betona plāksnes, kas katra svēra četras tonnas.

Обрушение крыши торгового центра в Риге - Sputnik Latvija
Maxima pieprasa 1,7 miljonus eiro par Zolitūdes traģēdiju

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) speciālisti secinājuši, ka pārkāpumi pieļauti visos ēkas būvniecības posmos, sākot ar ēkas projektēšanu un beidzot ar tās būvēšanu.

Šī gada 3. jūnijā no pārseguma sijas 6 metru augstumā atrāvās piecas betona plāksnes — tieši virs lielveikala alkoholisko dzērienu nodaļas. Veikalā tika izziņota trauksme, un aptuveni pēc pusstundas evakuācija tika pabeigta.

"Plāksne sabruka nepietiekamas izturības dēļ — tās daļa palika uz balstiem, bet daļa nobruka lejā. Plāksnēs bija armatūra, un, kad plāksne sakustējās, tā atbalstījās uz šo armatūru. Tāpēc plāksnes nenokrita," — pastāstīja BVKB Ekspertīžu nodaļas vadītājs Vadims Goremikins.

BVKB izmeklēja notikušo pēc ēkas īpašnieka, uzņēmuma "Aivii centrs" lūguma. Pārbaudes gaitā noskaidrojās, ka Rīgas būvvaldē iesniegtais ēkas projekts un projekts, kas rezultātā tika apstiprināts, būtiski atšķīrās, turklāt uzcelts vēl pavisam kas cits.

Tirdzniecības centra jumta sabrukšana Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesa piešķīra kompensācijas Zolitūdes traģēdijas lietā

Rīgas būvvalde paskaidroja, ka viņi nenodarbojas ar aprēķiniem un pārbauda tikai dokumentus jautājumā par to atbilstību normatīvajiem aktiem. Visi dokumenti lielveikala būvdarbiem Saharova ielā 30 bijuši noformēti pareizi, tos parakstījuši projektētāji un būvinženieri.

Ēkas projektu izstrādāja firma "CORE projekts", inženiertehniskās konstrukcijas — kompānija "LVCT", bet būvdarbu ģenerāluzņēmējs bijis uzņēmums "Castor Construction". Betona plāksnes ražojusi kompānija "Consolis" — tā pati, kas izgatavoja jumta betona pārsegumu lielveikalam Maxima Zolitūdē. Minēto uzņēmumu pārstāvji atteikušies sniegt komentārus.

Ziņu lente
0