Politika

Mediji informē: Latviju neapmierina jaunā Krievijas vēstnieka kandidatūra

© Guillaume SpeurtМинистерство иностранных дел Латвии
Министерство иностранных дел Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vasarā kļuva zināms, ka Aleksandru Vešņakovu Krievijas vēstnieka Latvijas Republikā amatā nomainīs Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Jevgēņijs Lukjanovs.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Avīze Neatkarīga Rīta Avīze minējusi iemeslu, kādēļ, pēc tās domām, joprojām nav apstiprināta jaunā Krievijas vēstnieka Latvijā kandidatūra.

Государственный секретарь Андрейс Пилдеговичс - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM valsts sekretārs gaida jauno Krievijas vēstnieku

Avīzes rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijas ĀM nešķiet simpātisks pašreizējā vēstnieka Aleksandra Vešņakova potenciālais pēctecis – Jevgēņijs Lukjanovs, ņemot vērā to, ka viņš nāk no Kremlim tuvām aprindām. Lukjanovs nav profesionāls diplomāts – patlaban viņš ieņem Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieka amatu. 

Ārlietu ministrija oficiāli nekomentē situāciju, kāda izveidojusies ar jaunā Krievijas vēstnieka iecelšanu. Tomēr Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons apstiprinājis izdevumam: negribēts vēstnieks uzņemošajā valstī nevar strādāt. Vīnes konvencija paredz, ka nosūtītāja valsts ar uzņemošo valsti saskaņo vēstnieka kandidatūru. Tas notiek pa diplomātiskajiem kanāliem, pie tam savs vārds ir sakāms ne tikai Ārlietu ministrijai, bet arī drošības dienestiem, informē avīze.

Kopš 2008. gada 12. februāra Krievijas vēstnieks Latvijā ir Aleksandrs Vešņakovs, bijušais Krievijas Centrālās Vēlēšanu komitejas vadītājs. 

Vasarā kļuva zināms, ka Krievijas Valsts domes komiteja atbalstījusi Jevgēņija Lukjanova kandidatūru Krievijas Federācijas Ārkārtas un Pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā postenim. Tika ziņots, ka Vešņakovs savu posteni varētu pamest tuvākajā laikā.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vešņakovs: izolēt Krieviju neizdosies, neskatoties uz visām pūlēm

Iepriekš Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis informēja, ka Jevgēņija Lukjanova iespējamā iecelšana vēstnieka amatā nav jāizvērtē kā draudu un abpusējo attiecību pasliktināšanās signāls. Pēc Ārlietu ministrijas valsts sekretāra Andreja Pildegoviča domām, Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieka Lukjanova iespējamā iecelšana Krievijas vēstnieka Latvijā amatā liecina par īpašo uzmanību, ko Maskava pievērš reģionam.

Oficiāla informācija par Krievijas vēstnieka Latvijā nomaiņu līdz šim nav publicēta.

Ziņu lente
0