Tiesā ierosināta lieta par skolu reorganizāciju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesā ierosināta lieta par Madonas domes lēmumu apvienot un reorganizēt Madonas 1. un 2. vidusskolu.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Administratīvajā rajona tiesā ierosināta lieta par Madonas domes lēmumu apvienot un reorganizēt Madonas 1. un 2.vidusskolu, informē aģentūra LETA.

"Kaut neapmierināto ar skolu reorganizāciju nav trūcis arī citviet Latvijā, mums kopā ar Madonas skolu bērnu vecākiem ir izdevies panākt, ka pirmo reizi Latvijas tiesu praksē Administratīvajā rajona tiesā ir ierosināta lieta, kurā tiks izvērtēts pašvaldības lēmums par skolu reorganizāciju," – aģentūrai pastāstīja zvērināts advokāts Jānis Avotiņš.

Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ušakovs: ar tādu ministru var izdzenāt visus skolēnus

Advokāts paskaidroja, ka vairāki Madonas pilsētas 1. un 2.vidusskolas bērnu vecāki un "Madonas pilsētas 2.vidusskolas atbalsta biedrība" septembrī vērsās ar pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā ar lūgumu apturēt un atcelt Madonas novada domes 31. marta lēmumu par abu vidusskolu reorganizāciju.

Jautājumu par Madonas novada pašvaldības lēmuma darbības apturēšanu tiesa lems novembra beigās.

"Šī ir pirmā lieta, kas ierosināta tiesā par skolu reorganizāciju, apvienošanu un slēgšanu," — skaidroja Avotiņš. Viņš piebilda, ka līdz šim tiesa atteikusies vērtēt šo jautājumu, atsaucoties uz viedokli, ka pašvaldības lēmumi par skolu un citu izglītības iestāžu slēgšanu, apvienošanu vai reorganizāciju ir iekšējs pārvaldes lēmums un nav pakļauts izskatīšanai administratīvajā tiesā. 

Avotiņš uzskata, ka katras lietas apstākļi ir vērtējami atsevišķi un nebūtu pieļaujama situācija, kad tik svarīgs jautājums kā izglītības iestāžu reorganizācija netiek izvērtēts tiesā, aizbildinoties ar formālu vienkāršotu likuma tulkojumu, nevis konkrētu tiesību normu. "Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka mēs neesam pret reformām, tomēr šīm reformām ir jābūt tādām, kas reāli risina sasāpējušus jautājumus un ilgtermiņā uzlabos sabiedrības stāvokli konkrēti izglītības sfērā," – apliecināja jurists.

В школьной столовой - Sputnik Latvija
Veģetārieši ir likumīgi: tiesa nostājusies Ikšķiles skolas pusē

Madonas dome plānoja izveidot Madonas pilsētas vidusskolu, apvienojot līdzšinējo Madonas pilsētas 1. vidusskolu un Madonas pilsētas 2. vidusskolu.

Pašvaldībā uzsvēra, ka pārmaiņas nepieciešamas, ņemot vērā vispārējo demogrāfisko situāciju pilsētā un novadā, turklāt vajagot sakārtot, racionāli izmantot un noslogot pilsētas skolu ēkas. Reorganizācijas rezultātā abu skolu izglītības darbinieki turpinās darbu apvienotajā skolā.

Ziņu lente
0