Lietuva pārdevusi ASV uzdāvinātās šautenes

© REUTERS / Ints KalninsАмериканский десант во время учений Bayonet Strike в Адажи
Американский десант во время учений Bayonet Strike в Адажи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar 2002. gadā noslēgto Lietuvas un ASV vienošanos Lietuva apņēmās nenodot uzdāvinātās šautenes trešajām personām.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik. Pusautomātiskās šautenes M14, ko ASV uzdāvināja Lietuvas armijai, pārdotas privātpersonām, lai arī valstis parakstījušas vienošanos, kurā aizliegta ieroču pārdošana, informē RIA Novosti, atsaucoties uz portāla delfi.lt sniegtajām ziņām.

Trīs gadus pēc dāvinājuma – 2002. gadā tika noslēgta vienošanās, saskaņā ar kuru Lietuva apņēmās nenodot uzdāvinātās šautenes trešajām personām.

"ASV valdība sniedza atbalstu Lietuvai, uzdāvinot lietotas pusautomātiskās šautenes M14, kas 2014. gadā tika pārdotas trešajām personām, lai arī Lietuva un ASV parakstīja vienošanos, kas aizliedza ieroču pārdošanu," – teikts ziņojumā.

Латвийские военные - Sputnik Latvija
Armijas iztirgošana: Lietuvas tirgū atrodami Latvijas karavīru zābaki

Izdevums vēsta, ka šautenes pārdotas brīvā piekļuvē, tās varējusi iegādāties jebkura privātpersona, kas saņēmusi licenci ieroču iegādei. IeM informē, ka Lietuvas Ieroču fonds pārdevis šī veida šautenes par pārāk zemu cenu – 347 eiro.

"Tā patiešām ir zema cena, jo jebkurā citā valstī kolekcionārs ir gatavs par tādu šauteni samaksāt 25 tūkstošus eiro," – paziņojis uzņēmējs Darjus Čekanauskis, kurš iegādājies vienu šauteni.

Savukārt Lietuvas Ieroču fonds pieprasa atgriezt nopirktos ieroču un informē, ka ir gatavs par tām samaksāt 347 eiro.

Lietuvas Ieroču fonda direktora vietas izpildītājs Jonass Šalavejs informējis, ka gada laikā pārdevis astoņas šautenes M14. "Nododot ieročus Ieroču fondam, neviens nebrīdināja, ka Lietuva un ASV noslēgušas līgumu, kas liedz nodot ieročus trešajām personām, turklāt neviens nav sniedzis norādījumus, ka nodotos ieročus aizliegts pārdot," – portālam paskaidrojis Šalavejs.

Ziņu lente
0