Novembrī virs Zemes parādīsies rekordliels Supermēness

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasКосмическое явление - суперлуние
Космическое явление - суперлуние - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astronomi vērtē, ka novembrī Supermēness būs lielākais šogad, lielākais kopš 1948. gada un spilgtākais, kāds būs redzams līdz 2034. gadam.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Šogad novembrī un decembrī Mēness izskatīsies neparasti liels, pateicoties tā minimālajam attālumam no Zemes, turklāt novembrī Mēness būs lielākais pēdējo 68 gadu laikā, informē RIA Novosti, atsaucoties uz portālu Space.com.

Антенны радиотелескопов под звездным небом - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši: jaunā gigantiskā planēta apdraud Zemi

Supermēness ir astronomiska parādība – pilnmēness sakrīt ar Mēness tuvāko punktu Zemes orbītā, un pavadonis izskatās par 14% lielāks un 30% spilgtāks nekā parasti. Šajā brīdī Mēness atgādina milzīgu liesmojošu lodi, jo atrodas Zemei tuvākajā orbītas punktā – perigejā, tātad aptuveni par 50 tūkstošiem kilometru tuvāk nekā apogejā – tālākajā orbītas punkta.

Šīs attāluma svārstības starp Mēnesi un Zemi ir saistītas ar to, ka pavadoņa orbīta ir eliptiska.

Šogad "Supermēness" būs redzams jau otro reizi – iepriekšējā parādība notika 16. oktobrī, bet nākamreiz neparasti lielais Mēness uzlēks 13. decembrī.

Jaunie krāsainie Plutona uzņēmumi - Sputnik Latvija
NASA publicē jaunos Plutona uzņēmumus

Astronomi vērtē, ka novembrī Supermēness būs lielākais šogad, lielākais kopš 1948. gada un spilgtākais, kāds būs redzams līdz 2034. gadam.

Decembra "Supermēness" būs īpaši interesants, jo, saskaņā ar NASA astronomu aplēsēm, tas "aizēnos" Geminīdu meteorītu plūsmu, kas apgaismos Zemes naksnīgās debesis decembra otrajā nedēļā. Šī iemesla dēļ debesu vērotāji tik tikko saskatīs spilgto kosmisko "salūtu".

Ziņu lente
0