Zatlers: Rail Baltica buksē Krievijas dēļ

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSЭкс-президент Латвии Валдис Затлерс
Экс-президент Латвии Валдис Затлерс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija kavē dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica būvdarbus, lai Latvijai "nekā nepaliktu", uzskata Valdis Zatlers.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Krievija cenšas aizkavēt projekta Rail Baltica īstenošanu, Latvijas televīzijas ēterā pavēstījis bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers.

Tas tiek darīts ar nolūku, lai šeit vispār nekā nepaliktu, kad Krievija izvedīs tranzītu no Latvijas, pauda pārliecību Zatlers.

Eksprezidents atzina, ka tranzīta jomā Krievijas kravas patiešām nodrošina lielu apjomu, taču viņš uzskata, ka Latvijai ir jāmeklē jauni virzieni.

"Nevaram izlikties, ka nekas nenotiek. Krievija jau pirms desmit gadiem paziņoja, ka tranzīts būs tāds, kāds tas pašlaik kļūst," – atgādināja Zatlers un piebilda, ka Latvijai ir bijis laiks tam sagatavoties.

Tāpēc pašlaik projektam Rail Baltica ir tik liela nozīme, lai arī Krievija jau ir spērusi soļus, lai aizkavētu tā īstenošanu.

Dzelzceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Rail Baltica" var būt lietderīga Ķīnas kravu transportēšanai uz Eiropu

"Tas bija saskatāms ne tikai Krievijas attieksmē, par to liecināja tas, kā izturējās tie, kas pārstāv Krievijas intereses Latvijā, kā viņi cīnījās pret Rail Baltica," – ir pārliecināts Zatlers.

Dzelzceļa maģistrāli Rail Baltica, kas veido Eiropas nozīmes stratēģiskā transporta koridora Ziemeļu jūra – Baltija elementu, plānots pabeigt līdz 2024. gadam. Tai jāsaista Rietumeiropas valstis ar Baltijas valstīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk – ar prāmja palīdzību – ar Somiju. Trases garums Igaunijā veido aptuveni 300 kilometrus, Lietuvā – 360 kilometrus, bet Latvijā – nedaudz vairāk kā 300 kilometrus.

Maģistrāles būvdarbu noslēgums gaidāms ne ātrāk kā 2022. gadā.

Projekta vērtība vērtēta 4,8 miljardu eiro apmērā, un lielāko daļu šīs summas atvēlēs ES fondi.

Ziņu lente
0