Viedoklis

Artis Pabriks uzskata, ka Trampa uzvara šokēs visu pasauli

© Foto : Toms Norde, Valsts kancelejaАртис Пабрикс
Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais ārlietu un aizsardzības ministrs Artis Pabriks atzinis, ka gadījumā, ja īstenojas vien 50% no tā, ko pateicis Tramps, pilnībā pietiks, lai pasaule tiktu apgriezta "kājām gaisā".

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Gadījumā, ja ASV prezidenta vēlēšanās uzvaru gūs republikāņu kandidāts Donalds Tramps, tas būs liels šoks visai pasaulei, savukārt Eiropai būs jādomā par plānu "B", sarunā ar aģentūru LETA atzinis bijušais ārlietu un aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Ja Tramps uzvarēs, un uz to viss patlaban iet, tad tas būs liels šoks Eiropai un Āzijai. Tas būs liels šoks finanšu tirgiem un mēs ieraudzīsim kaut ko līdzīgu Latvijas Jāņu rītam, kad visi uzzināja par Brexit," pauda Pabriks, ironiski piebilstot, ka amerikāņi britus būs pārspējuši ar savām spējām nošokēt pasauli.

Кандидаты в президенты Дональд Трамп и Хиллари Клинтон - Sputnik Latvija
Donalds Tramps izvirzījies priekšgalā ASV prezidenta vēlēšanās

Viņaprāt, Trampa uzvaras gadījumā būs redzams, ka kaut kādu iemeslu dēļ rietumu pasaule mainās un pieaug populisma ietekme. Ar populismu bijušais ministrs šajā gadījumā apzīmē tautas pretnostatīšanu esošajai politiskajai elitei bez reāla piedāvājuma. Arī Trampa gadījumā patlaban reāla politiskā piedāvājuma no viņa puses neesot un uzvaras gadījumā tas būšot jāizdomā un jāpiedāvā, jo tas, kas līdz šim ir dzirdēts, ir pārāk graujoši, lai būtu par realitāti, savu viedokli aģentūrai izteicis Pabriks.

Politiķis uzsvēris, ka lielā daļā pasaules valda satraukums – cilvēki ir norūpējušies un nobijušies, jo tas, kas notiek ASV, skar arī citas valstis. Trampa uzvaras gadījumā Eiropai vajadzēšot domāt par plānu "B", lai spētu pirmajā laikā izvairīties no problēmām, ar kādām tā varētu saskarties. Tomēr republikāņu uzvaras gadījumā var cerēt, ka pārējie līderi tomēr darīs visu, lai satricinājums būtu pēc iespējas mazāks, prognozēja eksperts.

"Tas ir nopietns satricinājums. Nevienam analītiķim nav īsti skaidrs, kas varētu notikt," viņš noteica.

ASV viceprezidents Džo Baidens. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Džo Baidens: Trampa izteikumi pamudina Krieviju

Komentējot, vai tiks īstenota tā retorika, ar ko Tramps nāca klajā priekšvēlēšanu laikā, Pabriks atzina, ka gadījumā, ja īstenojas vien 50% no tā, ko viņš ir pateicis, pilnībā pietiks, lai pasaule tiktu apgriezta "kājām gaisā". Vienlaikus ir skaidrs, ka ASV nebūs vienkārši atteikties no NATO 5.pantā noteiktā, sagraut attiecības ar Eiropu un Āziju un uzcelt sienu uz Meksikas robežas. Tomēr pašreizējā situācijā nav arī daudz laika, lai pārējie ASV politiķi un ekonomisti vestu Trampu pie prāta, izteicās Pabriks.

Vienlaikus Pabriks pauda cerību, ka varbūt rezultāts nebūs tik slikts.

Pašreizējie vēlēšanu provizoriskie rezultāti liecina, ka republikāņu līderis Donalds Tramps ASV prezidenta vēlēšanās apsteidz demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni.

Patlaban, balsu skaitīšanas procesā Klintone saņēmusi 218 elektoru balsis, Trampam – 266 (uzvarai ir jāiegūst 270 balsis).

Ziņu lente
0