Saakašvili atkāpjas no amata

© Sputnik / StringerOdesas apgabala gubernators Mihails Saakašvili. Foto no arhīva
Odesas apgabala gubernators Mihails Saakašvili. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Odesas apgabala gubernators atkāpies no amata, jo Ukrainas varas iestādes nevēlas cīnīties ar korupciju – šo viedokli Saakašvili paudis preses konferencē Odesā.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili vakar atkāpies no Odesas apgabala gubernatora posteņa, informē RIA Novosti.

Kā zaguši, tā turpina zagt

Savu lēmumu viņš pamatoja ar Ukrainas valdības nevēlēšanos cīnīties ar korupciju.

"Šajā situācijā esmu nolēmis atkāpties no amata un sākt jaunu cīņas posmu," — informēja Saakašvili preses konferencē Odesā.

Politiķis uzskata, ka jaunā Ukrainas valdība neko nespēj likt pretī korupcijai, kas plaukst valstī. "Kā zaguši, tā turpina zagt," — piebildis Saakašvili. Par "pēdējo pilienu" viņaprāt kļuvusi ierēdņu ienākumu elektronisko deklarāciju publikācija.

Михаил Саакашвили - Sputnik Latvija
Šef, apģērbs nav kārtībā: sociālos tīklus sasmīdinājusi Saakašvili zeķē iebāztā bikšu stara
Oktobra beigās Ukrainas ierēdņiem vajadzēja sniegt informāciju par saviem ienākumiem elektroniskajās deklarācijās. Pats Saakašvili uzsvēra, ka gadu ilgā darbā viņa alga esot sastādījusi 1,5 tūks. Dolāru. Pie tam kontos Ukrainas "Oščadbankā" un Francijas bankā Societe General attiecīgi glabājas 5 tūkstoši un 57 tūkstoši dolāru.

Muti ciet, zagli: Saakašvili un Avakova konflikts

Saakašvili vairākkārt apsūdzējis Ukrainas ierēdņus korupcijā. Nacionālās reformu padomes sēdē 2015. gada 14. decembrī sākās strīds starp viņu un Ukrainas iekšlietu ministru Arsēnu Avakovu. Tā noslēgumā ministrs pēc kārtējām apsūdzībām no Saakašvili puses iešļāca viņa sejā glāzi ūdens.

Pats Avakovs pēc incidenta iesniedza prasību tiesā: viņš paziņoja, ka Odesas apgabala gubernators pacēlis balsi un aizvainojis tā vietā, lai atbildētu uz jautājumu par sarunām, kurās Saakašvili ar "krievu oligarhu no "Uralhima" apspriedis Odesas ostas rūpnīcas privatizāciju.

Tolaik Odesas apgabala gubernators pārmeta valdībai to, ka Ukrainā notiek īsta valsts uzņēmumu izlaupīšana un apsūdzēja Avakovu par Ukrainas bruņoto formējumu neskaidru finansēšanu un korupciju, kura, pēc viņa rīcībā esošiem datiem, plaukst Iekšlietu ministrijā.

Šī incidenta laikā Avakovs atļāvās izteikt Saakašvili adresētetas aizvainojošas frāzes. Piemēram, viņš pieprasīja, lai viņa oponents "aizvērtos" un nosauca viņu par "zagli".

Kā Saakašvili nokļuva Ukrainā

Оглашение приговора Надежде Савченко - Sputnik Latvija
Nadežda Savčenko uzskata, ka Rostova pieder Ukrainai

Odesas apgabala gubernatora posteni Saakašvili ieņēma 2015. gada maijā. Šajā amatā viņu iecēla Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Saakašvili, agrākais Gruzijas prezidents pameta valsti pēc jaunā prezidenta Georgija Margvelašvili stāšanās amatā 2013. gada novembrī. Gruzijā pret Saakašvili ierosinātas vairākas krimināllietas, tostarp arī jautājumā par valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Dzimtenē politiķis izsludināts meklēšanā.

Saakašvili informēja par nodomu atgriezties Gruzijā, ja viņā partija uzvarēs vēlēšanās. Tomēr viņš mainīja savu viedokli vēlēšanu dienā, 2016. gada 30. oktobrī.

Ziņu lente
0