Politika

Vadošo mediju ietekmē Eiropa dod priekšroku Klintonei

© Sputnik / Mike SegarHilarija Klintone. Foto no arhīva
Hilarija Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs atgādinājis, ka Hilarija Klintone ir sistēmas kandidāts, un mediji atbalsta sistēmu, savukārt cits eksperts, norādot un kampaņas mērogu, ir pārsteigts, kāpēc atbalsts nav sasniedzis 90%.

RĪGA, 7. novembris — Sputnik. Sputnik.Viedokļi aptauja, ko pēc informācijas aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma veica pētījumu kompānija Ifop, liecina, ka lielākā daļa Francijas (56%), Spānijas (55%), Itālijas (53%), puse vāciešu, 47% poļu un 36% britu vēlētos, lai par nākamo ASV prezidentu kļūtu Hilarija Klintone. 

Vienlaikus jaunākie dati rāda, ka paši amerikāņi aptuveni vienādi atbalsta gan Donaldu Trampu, gan Klintoni. Tamlīdzīga nevienprātība, iespējams, radusies informācijas kampaņas rezultātā, ko starptautiskie mediji organizējuši Klintones atbalstam. To apstiprina vismaz trīs iespaidīgas aptaujas, kuru rezultāti liecina, ka lielākā daļa amerikāņu ir pārliecināti: mediji veicina Hilarijas Klintones prezidentūru.

Google и Хиллари Клинтон. - Sputnik Latvija
Eirodeputāts pieļauj iespēju, ka Google varētu palīdzēt Hilarijai Klintonei

Piemēram, 18. oktobrī kompānija Rasmussen Reports publicēja pētījuma rezultātus, kas apliecināja: 56% respondentu uzskata, ka daudz mediju līdzstrādnieki strādā pie tā, lai Klintone kļūtu par prezidenti. Šim pieņēmumam nepiekrīt tikai 26% aptaujāto, un 18% nevarēja izteikt savu viedokli.

Safolkas universitātes un USA Today aptaujas rezultāti norāda, ka 75% respondenti uzskata, ka mediji atbalsta Klintoni, un tikai 7,9% norādīja, ka mediji ir Trampa pusē. Līdzīgus rezultātus deva AP/GfK aptauja: 56% respondentu paziņoja, ka mediju attieksme pret Donaldu Trampu ir subjektīva (tie noskaņo auditoriju pret Trampu), bet 37% uzskata, ka mediju sniegtā informācija par priekšvēlēšanu sacīkstēm ir līdzsvarota.

Mediji atbalsta sistēmu

"Par to nav ne mazāko šaubu. Klintone ir sistēmas kandidāte, un rietumu mediji šo sistēmu atbalsta," — uzsvēra Ksavjē Moro, ģeopolitikai veltītās interneta vietnes Stratpol redaktors.

"Tas, ka tikai 56% dod priekšroku Klintonei, liecina par franču pretošanos (propagandai — red.)," — uzskata Diāna Džonstone, amerikāņu žurnāliste un rakstniece. Pēc viņas domām, šie dati varētu šķist zemi, ņemot vērā mediju propagandu pret Trampu un par Hilariju Klintoni."

Fransuā Bernārs Juigs, eksperts komunikāciju jomā, uzskata, ka aptaujas rezultāti Francijā drīzāk liecina par "antitrampismu", nevis par piekrišanu Klintonei. 

"Franču mediji pastāvīgi vēsta par Trampa kļūmēm, par Trampa seksismu, par Trampa vulgaritāti, par Trampa agresiju. Caur šo mediju prizmu Francijas iedzīvotājos ir izveidojusies negatīvā attieksme pret Trampu. Vai tā ir pareiza vai ne — tas jau ir cits jautājums. Mani pārsteidz, ka pret Trampu naidīgi noskaņoto franču skaits nav sasniedzis 90%, ņemot vērā to, ko redzam medijos," — atzīmēja Juigs.

Джулиан Ассанж о связях корпорации Google с представителями властей США - Sputnik Latvija
Video
Asanžs apsūdz Google sadarbībā ar ASV valdību

Eiropiešu vidū liels skaits nevēlas redzēt ASV prezidenta postenī nevienu no kandidātiem. Īpaši liels šis rādītājs ir Lielbritānijā — 46%. Tas pārsniedz pat to cilvēku skaitu, kuri izvēlas Hilariju Klintoni (36%). Vācijā "pret visiem" balsotu 40% respondentu, Spānijā — 31%, Itālijā — 30%, un pa 26% Francijā un Polijā.

Uz jautājumu "ko jūs vēlētos redzēt nākamā ASV prezidenta postenī" tikai 3% spāņu, 4% vāciešu, 5% franču, 6% poļu, 8% itāļu un 10% britu atbildēja, ka balsotu par Donaldu Trampu. Atbildi "nezinu" izvēlejās 6% vāciešu, 8% britu, 9% itāļu, 11% spāņu, 13% franču un 21% poļu.

Aptauju pēc informācijas aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma organizēja kompānija IFop, vecākā kompānija Francijā, kas veic sabiedriskās domas aptaujas. Tā notika no 22. līdz 26. oktobrim Vācijā (1000 cilv.), Itālijā (1002 cilv.), Francijā (1004 cilv.), Spānijā (1001 cilv.), Polijā (1012 cilv.) un Lielbritānijā (1012 cilv.). Izlase reprezentē valsts iedzīvotājus pēc dzimuma, vecuma, ģeogrāfijas. Maksimālā izlases kļūda nepārsniedz 3,1% ar varbūtību 95%.

Kas ir Sputnik.Viedokļi

Starptautisks projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja. Tas sāka darbu 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus, Ifop un Forsa. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos.

Sputnik ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0