Ne šis ne tas: Baltijas valstu ostu kravas apgrozījums turpina kristies

© Foto : pixabayKravas osta Rīgā. Foto no arhīva
Kravas osta Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā vērojams lielākais kravas apgrozījuma kritums – 12,9%, pie tam Lietuvai izdevies rādītāju palielināt par 7,5% - galvenokārt uz Klaipēdas rēķina.

RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostas šī gada deviņu mēnešu laikā apstrādājušas 108,1 milj. tonnu kravu — par 4,2% mazāk nekā pērn šajā pašā laikā. Pie tam kravu apgrozījums pieaudzis tikai Lietuvas ostās, bet Latvijā un Igaunijā — krities, vēsta LETA, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju. 

Vēl joprojām līderi

Vienlaikus 42,5% kravu apstrādāti Latvijas ostās, 33,7% — Lietuvas ostās un 23,8% — Igaunijas ostās.
Tomēr Latvijā vērojams lielākais kravu apgrozījuma kritums — 12,9%, Igaunijā tas sastāda tikai 1,7%. Savukārt Lietuvai, galvenokārt uz Klaipēdas rēķina kravu apgrozījumu izdevies palielināt par 7,5%.

Исполнительный вице-президент Российского союза промышленников и предпринимателей Александр Мурычев - Sputnik Latvija
Eksperts: sankcijas draudzību nemaitā

Krievijas tranzīta zaudējums

Latvijā jau vairākkārt paustas bažas par ostu noslogojuma samazināšanos. Piemēram, ekonomikas ministrs Edgars Tavars paziņojis, ka loģistika Latvijā veido 10% IKP, kā arī nodrošina aptuveni 100 tūkstošus darba vietu.

Pie tam pusi tranzīta, kas dodas cauri Latvijas ostām, veido Krievijas kravas, taču Krievija pašlaik attīsta pati savas ostas Baltijas jūrā. Latvijai tas varētu nozīmēt, ka tā zaudēs Krieviju kā tranzīta klientu. Ja tas notiks, valsts ekonomika ik gadus zaudēs 200-250 miljonus eiro.

Jāpiebilst, ka nesen Krievijas dzelzceļi informēja par 25% atlaides piešķiršanu Baltkrievijas kompānijām. Iespējams, tām būs ekonomiski izdevīgāk pārvadāt savas kravas caur Krievijas ostām. Arī šis faktors var ietekmēt kravu apgrozījuma samazināšanos.

 

Ziņu lente
0