"Cēsu alus" uzskata, ka aizliegums tirgot alu un kokteiļus PET pudelēs alkoholismu neapkaros

© Sputnik / Dinara NikiforovaKrūze alus. Foto no arhīva
Krūze alus. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
AS "Cēsu alus" tirdzniecības un mārketinga direktors Gustavs Zatlers uzskata, ka alkoholisma ierobežošanai valstī nepieciešams komplekss risinājums.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Plānotie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kuros paredzēts aizliegt alus un alkoholisko kokteiļu tirdzniecība PET iepakojumā, neierobežos alkoholismu valstī, jo tam nepieciešams komplekss risinājums, savu viedokli pauda AS "Cēsu alus" tirdzniecības un mārketinga direktors Gustavs Zatlers, informē aģentūra LETA.

Alus. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā krītas alus ražošana, pieaug imports

"Alkoholismu ietekmē vairāki sociālekonomiski faktori, un rodas jautājums, vai, aizliedzot viena veida jeb PET iepakojumu, šī problēma tiks izskausta. Jā, mēs esam par alkohola lietošanas kultūras uzlabošanu un par alkoholisma problēmas risināšanu valstī, bet, lai to darītu, jāizvēlas kompleksi un tiešām objektīvi pamatoti risinājumi, nevis strikti jāvēršas pie vienas alkoholisko dzērienu kategorijas ar salīdzinoši zemu alkohola saturu un viena veida — PET — iepakojuma ierobežošanas," sacīja Zatlers.

"Cēsu alus" pārstāvis atgādināja, ka alus tirgus Latvijā pēdējo gadu laikā pakāpeniski sarūk.

"Latvijas tautsaimniecības politika turpina praksi ar dažādiem uzņēmējdarbības ierobežojumiem, likuma normām un nodokļu politiku iespaidot vietējos ražotājus un apgrūtināt uzņēmumu darbību, — paskaidroja Zatlers. — Tajā pašā laikā kopējais kopējais alkohola patēriņš valstī nekrīt — pēdējos gados pieaug vīna un stipro alkoholisko dzērienu īpatsvars, kur alkohola tilpums ir augstāks par 7,5 tilpumprocentiem. Aizliegums tirgot alu un alkoholiskos kokteiļus PET iepakojuma vienībā lielākā par vienu litru, kamēr stiprāki alkoholisko dzērieni stikla vai cita veida iepakojumā būs pieejami, dod maz cerību atturēt no alkohola lietošanas personas, kuras pārmērīgi lieto alkoholu."

Gustavs Zatlers uzskata, ka alkoholisma ierobežošanai valstī nepieciešams komplekss risinājums.

"Augsts bezdarba līmenis, iedzīvotāju zemais labklājības līmenis, nelegālā alkohola tirdzniecība, alkohola pieejamība nepilngadīgām personām — šiem un citiem jautājumiem ir jābūt dienaskārtībā, lai spētu vienoti risināt alkoholisma problēmu valstī," — uzsvēra Zatlers.

Igaunija pastiprinās cīņu pret alkoholu no Latvijas - Sputnik Latvija
Igaunija pastiprinās cīņu pret alkoholu no Latvijas

Pēc viņa domām, valsts centieniem ierobežot alkohola patēriņu jābūt pārdomātiem un efektīviem, tiem nevajadzētu vērsties pret konkrētu dzērienu ražotāju, kategoriju vai iepakojuma veidu.

19.oktobrī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas locekļi vienojās par aizliegumu alu, vīnu, raudzētos dzērienus un citus alkoholiskos dzērienus pārdot iepakojumā, kura tilpums pārsniedz 1l, ja absolūtā spirta daudzums tajos pārsniedz 5,8%.

Likumprojektu otrajā lasījumā Saeimā paredzēts skatīt 27.oktobrī.

Plānots, ka grozījumi varētu stāties spēkā 2017.gada 1.septembrī.

Ziņu lente
0