ASV pārkāpj starptautisko konvenciju par diplomātiskajiem sakariem

© Sputnik / Igor MikhalevВид на Капитолий в Вашингтоне
Вид на Капитолий в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki ASV štati noraidījuši Krievijas pārstāvju pieteikumu kļūt par novērotājiem vēlēšanās ASV un piedraudējuši ierosināt krimināllietas par viņu klātbūtni vēlēšanu iecirkņos.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. ASV pārkāpj starptautisko konvenciju par diplomātiskajiem sakariem, nepieļaujot krievu diplomātu klātbūtni prezidenta vēlēšanās, uzskata Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas loceklis Sergejs Žeļezņaks, vēsta RIA Novosti

Iepriekš vēstīts, ka Teksasas, Luiziānas un Oklahomas varas iestādes noraidījušas Krievijas pārstāvju pieteikumu, kurā izteikta vēlme kļūt par novērotājiem vēlēšanās ASV. Krievijas vēstniecība ASV informēja, ka ASV varas iestādes brīdinājušas diplomātus par iespējamu kriminālvajāšanu, ja viņi ieradīsies vēlēšanu iecirkņos.

ASV karogs - Sputnik Latvija
Diplomāti no Krievijas netiks ielaisti vēlēšanu iecirkņos ASV

Sergejs Žeļezņaks paskaidroja, ka ASV varas iestāžu agresīvā reakcija pēc krievu diplomātu lūguma neatbilst starptautiskajiem diplomātiskajiem noteikumiem, turklāt tajā izteikti atklāti draudi personām, kas saņēmušas diplomāta imunitāti. Deputāts atzīmēja, ka šī informācija radījuši neizpratni un sašutumu vairākās valstīs.

"Sakarā ar Baltā nama neadekvāto izturēšanos nepieciešami paskaidrojumi no oficiālās Vašingtonas puses un starptautiskās sabiedrības reakcija. Vašingtona atklāti un nekaunīgi pārkāpj starptautisko Vīnes konvenciju, kas dāvā tiesības diplomātiem novērot notikumus uzturēšanās valstī, ko amerikāņu diplomāti aktīvi izmanto dažādās valstīs, tostarp arī Krievijā," – viņš paskaidroja sarunā ar žurnālistiem.

Žeļezņaks atgādināja, ka Krievija visiem ārvalstu novērotājiem piešķīrusi vienlīdzīgas iespējas novērot Valsts domes vēlēšanas saptembrī. "Atšķirībā no amerikāņu elites, mums nav ko slēpt ne no saviem vēlētājiem, ne no starptautiskajiem novērotājiem, ne arī no vispasaules sabiedrības," – secināja politiķis.

Ziņu lente
0