Krievija var atstāt Latvijas ostas bez Baltkrievijas tranzīta

© Foto : pixabayRīgas Tirdzniecības osta. Foto no arhīva
Rīgas Tirdzniecības osta. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Krievijas dzelzceļi" (RDŽ) var piešķirt 25% atlaidi naftas produktu tranzītam no Baltkrievijas uzņēmumiem. Tomēr šīm lēmumam ir "vājās vietas", uzskata Latvijas mediju aptaujātie eksperti

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Latvijas ostas var zaudēt tranzītu no Baltkrievijas, ziņo LETA. Gadījumā, ja RDŽ piešķirs 25% atlaidi Baltkrievijas naftas produktu pārvadāšanai uz Krievijas ostām, tarifi dzelzceļa pārvadājumiem Krievijas teritorijā varētu būt vēl izdevīgāki baltkrievu uzņēmumiem.

Погрузочный терминал Рижского свободного порта - Sputnik Latvija
Rīgas brīvosta cieš zaudējumus Valsts kontroles dēļ

Paredzams, ka RŽD valde izskatīs iespēju piedāvāt 25% atlaidiz tranzīta dīzeļdegvielas, benzīna un mazuta pārvadājumiem no Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām uz Krievijas Ziemeļrietumu ostām.

Turklāt LETA norāda, ka šīm lēmumam var būt politiskais raksturs. Pēc aģentūras datiem, preču tranzītam samazināšanas plāni caur Baltijas valstīm jau tika apspriesti septembrī Krievijas prezidenta speciālā pārstāvja Sergeja Ivanova līmenī.

Turklāt Krievijas uzņēmums "Transņeft" jau septembrī paziņojusi par vēlmi gandrīz pilnībā pārtraukt naftas tranzītu caur Baltijas ostām.

Rakstā teikts, ka gadījumā, ja RŽD atlaide tiks piešķirta, Krievijas dzelzceļa tarifi tiks pielīdzināti maksai par pārvadājumiem uz Baltijas valstu ostām. Iepriekš, uzsver LETA naftas produkti no Baltkrievijas Krievijas ostu virzienā netika pārvadāti.

Плавучий кран на острове Русский - Sputnik Latvija
Vai Krievu salas finansēšana turpināsies?
Tajā pašā laikā LSM aptaujātie speciālisti norāda, ka, Baltkrievijas kravu piegādei caur Krievijas ostām ir zināmi trūkumi.

Pirmkārt, uzmanību piesaista fakts, ka šajā gadījumā kravu piegāde aizņems vairāk laika, tāpēc Baltijas valstis Baltkrievijai šobrīd ir pievilcīgākās.

"No Novopolockas ved tiešais dzelzceļa maršruts caur Daugavpili līdz Rīgas ostai. Septiņu vai astoņu stundu laikā vilciens jau nokļūst līdz kuģim. Taču pa ceļam uz Sanktpēterburgas ostām divas reizes nākas no jauna veidot vilciena sastāvu, tāpēc laiks ceļā aizņem vēl pusotru diennakti," — uzskata Pasaules loģistikas inženieru apvienības loceklis Valērijs Kozlovs.

Turklāt baltkrievu bizness jau izstrādājis noteiktas sadarbības ar Baltijas partneriem shēmas. Ja tirgus tiks pārorientēts uz Krieviju, tad šīs shēmas nāksies celt no jauna, kas savukārt prasīs vairāk laika un finanšu resursu piesaisti.

Ziņu lente
0