Krievija neatbalsta kodolieroču aizliegšanas konvencijas izstrādāšanu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Ārlietu ministrija. Foto no arhīva
Krievijas Ārlietu ministrija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Ģenerālās Asamblejas pašreizējā sesijā tiks izskatīta rezolūcija par kodolieroču aizliegšanu, kas kļūs par pamatu pārrunām par kodolieroču aizliegšanas konvencijas izstrādāšanu.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Krievija neatbalsta kodolieroču aizliegšanas konvencijas izstrādāšanas iniciatīvu, paziņojis Krievijas Ārlietu ministrijas Ieroču neizplatīšanas un kontroles departamenta direktors Mihails Uļjanovs, ziņo RIA Novosti. Politiķis uzsvēra, ka šajā jautājumā solidāras ir visas kodolieroču "lielā piecinieka" dalībvalstis.

ANO Ģenerālās Asamblejas pašreizējā sesijā tiks izskatīta rezolūcija par kodolieroču aizliegšanu, kas kļūs par pamatu pārrunām par kodolieroču aizliegšanas konvencijas izstrādāšanu.

"Tas atgādina nonsensu, jo valstis, kurās kodolieroču nav, aizliegs to, kā tām nav, toties kodolvalstis — kā noprotu, gandrīz visas — pārrunās piedalīties neplāno," — Uļjanovs komentēja situāciju žurnālistiem.

Pēc viņa domām, šādi pasākumi var kaitēt Kodolieroču neizplatīšanas līgumam (KNL). Viņš norādīja: "Veidojas divi paralēli režīmi — viens no tiem atzīst, ka kodolieroči "piecinieka" rokās ir likumīgi, bet otra vienošanās to it kā apšauba."

"Protams, lielā mērā tā ir politiski propagandiska akcija, turklāt, manuprāt, visai nepatīkama. Neviens nav izvērtējis, kā tas ietekmēs KNL," — paskaidroja Uļjanovs žurnālistiem ANO.

Jautāts, vai tamlīdzīgu konvenciju atbalstīs citas valstis, kuru rīcībā oficiāli ir kodolieroči, Krievijas Ārlietu ministrijas parstāvis atbildēja: "Protams, ne."

"Pieci Drošības padomes pastāvīgie locekļi, piecas kodolvalstis, kas parakstījušas līgumu par neizplatīšanu (KNL — red.), taču faktiski ir vienoti. Es uzskatu, ka to pašu varam teikt arī par Indiju un Pakistānu. Viņi nepiedalījās atklātā sastāva darba grupas darbā Ženēvā, nepiedalījās balsojumā par šo ieteikumu," — piebilda krievu diplomāts.

Ziņu lente
0