Bašars Asads brīdina par trešā pasaules kara risku Sīrijas dēļ

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasSīrijas prezidents Bašars Asads. Foto no arhīva
Sīrijas prezidents Bašars Asads. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sīrijas prezidents Bašars Asads uzskata, ka pašreizējā situācija pasaulē atgādina auksto karu tā attīstības posmā.

RĪGA, 14. oktobris — Sputnik. Sīrijas prezidents Bašars Asads brīdināja par globālā konflikta draudiem Sīrijas dēļ, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Sīrijas vadītāja interviju izdevumam "Komsomoļskaja pravda". Viņš uzskata, ka pašreizējā situācija pasaulē atgādina auksto karu.

Intervijā politiķis pastāstīja, kāds ir viņa viedoklis par situāciju Sīrijā un konflikta atrisināšanas iespējām

Kara smaka

Sīrijas armijas karavīri atbrīvotā Alepo rajona teritorijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sīrijas armija pārtraukusi pamieru

Bašars Asads uzskata, ka pašreizējā situācija pasaulē atgādina auksto karu tā attīstības posmā.

"Tas ir parādījies pavisam nesen, tāpēc es domāju, ka Rietumi, it īpaši ASV nav apturējušas auksto karu pēc PSRS sabrukuma," — pastāstīja Sirijas prezidents. 

Viņš uzsvēra, ka konfrontācijas procesā iekļautas vairākas "politiskās skatuves", pie tam, pēc viņa domām, Sīrija ir viena no vissvarīgākajām.

"Galvenais mērķis ir saglabāt amerikāņu hegemoniju pasaulē, neļaut nevienam kļūt par partneri politiskajā vai starptautiskajā arēnā, vienalga, vai tā būtu Krievija vai pat sabiedrotie Rietumos. Tāpēc šī kara smaka, ko jūs (intervijas vadītājs — red.) aprakstījāt kā Trešo pasaules karu, ir jūtama gaisā, lai arī tā vēl nav tieša militārā sadursme," — uzsvēra politiķis.

Risinājuma iespējas

Bašars Asads paskaidroja, ka par lielāko problēmu Sīrijā kļuvusi citu valstu iejaukšanās, kuras "ik dienas un ik stundas" atbalsta teroristus.

Sīrijas valsts vadītājs atgādināja, ka Damaskas sabiedrotie ir Krievija, Irāna un "Hezbollah".

Восточные кварталы Алеппо, захваченные боевиками - Sputnik Latvija
Sīrieši stāsta par dzīvi teroristu ieņemtajā Alepo pilsētā

"Viņi šeit atrodas legāli. Viņi karo pret teroristiem, taču citas valstis iejaucas ar mērķi atbalstīt teroristus. Jautājums nav par spēles dalībnieku skaitu. Pašlaik galvenais ir terorisms," — paskaidroja Asads.

Viņš uzsvēra, krīzes risināšanai nepieciešams dialogs ar spēkiem, kam ir reāla ietekme. Pie tam Sīrijas opozīcija bieži nespēj iespaidot teroristus, piebilda politiķis.

Sīrijas prezidents ir pārliecināts, ka "ideoloģiskos kaujiniekus" iespējams uzvarēt tikai pēc viņu nāves.

"Cita paņēmiena nav. Viņiem nav vajadzīgs dialogs. Nav arī laika dialogam. Mums jāaizstāv savi pilsoņi," — pavēstīja Bašars Asads.

Alepo loma

Īpašu uzmanību Sīrijas valsts vadītājs pievērsa Alepo, kur rit sīvas cīņas. Viņš uzskata, ka šīs pilsētas atbrīvošana kļūs par tramplīnu tālākajām darbībām. 

"Pirmkārt, tā (Alepo atbrīvošana — red.) ir politiska uzvara stratēģiskajā un nacionālajā līmenī. No militārā, stratēģiskā viedokļa mēs "an Nusru" izolēt nevaram. Taču tas būs tramplīns kustībai citu pilsētu virzienā un to atbrīvošanai no teroristiem. Lūk, kāda ir Alepo nozīme," — viņš atzīmēja.

Politiķis norādīja, ka liela nozīme ir arī Idlibai, ko kontrolē grupējums "Džabhat an Nusra".

"Idliba atrodas tieši pie Turcijas robežas, tāpēc to izolēt nav iespējams, to nāksies iztīrīt. Mums būs jāturpina šī reģiona iztīrīšana un jānosūta teroristus uz Turciju, lai viņi atgrieztos tur, no kurienes ieradušies," — uzsvēra Sīrijas prezidents.

Ziņu lente
0