NATO bijušais virspavēlnieks vēsta, ka ASV draud Brexit Klusajā okeānā

© AFP 2023 / Shaun CurryBijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Džeimss Stavridis. Foto no arhīva
Bijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Džeimss Stavridis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Džeimss Stavridis uzskata, ka Trans-Klusā okeāna partnerības līgums dāvās iespēju ASV ar savu sabiedroto palīdzību pieņemt ģeopoliskus lēmumus.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Bijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Džeimss Stavridis informē, ka ASV gaida Brexit process, ja viņi atteiksies no Trans-Klusā okeāna partnerības līguma (TTP), ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz viņa rakstu izdevumā Foreign Policy.

Американский миллиардер и телеведущий Дональд Трамп (в центре) c композитором Аркадием Укупником и его супругой Натальей - Sputnik Latvija
Politologs: Trampa reformas pamatā būs "amerikānisma" princips

"Atlikusi tikai viena iespēja noslēgt šo darījumu — paveikt to pēdējā Kongresa sesijā pēc novembra vēlēšanām pirms Obamas aiziešanas. Tā kā abi prezidenta kandidāti vēlas atteikties no vienošanās vai grozīt to punktos, kuru dēļ apdraudēta iekšējā konkurētspēja, tas var beigties ar amerikāņu Brexit versiju, tikai Klusā okeāna reģionā," — apgalvo Stavridis.

NATO bijušais virspavēlnieks uzskata, ka ASV ir nepieciešamas Klusā okeāna reģionam tāpat kā Lielbritānija — Eiropas Savienībai. Viņš skaidro, ka runa ir ne tikai par tirdznieciskajām privilēģijām, bet arī par ģeopolitiku.

"Lielbritānijai lēmums pamest ES kļuva par nopietnu ģeopolitisko kļūdu, un ASV tādu pašu kļūdu pieļaus, atsakoties no TTP un faktiski atkāpjoties no līdera pozīcijām Āzijā," — viņš apgalvo.

Stavridis atzīmēja, ka šī vienošanās ļaus ASV ar savu sabiedroto — Japānas, Malaizijas, Vjetnamas —palīdzību reģionā pieskatīt Ķīnu, kas, protams, iestāsies pret vienošanos.

"Ja ASV atteiksies no TTP, Ķīna šajā situācijā būs acīmredzams uzvarētājs un skaļāk par visiem priecāsies arvien autoritātākais prezidents Sji Dziņpins, kurš tiecas iegūt virsvadību reģionā," — viņš apgalvo.

Stavridis apliecināja, ka ir neapmierināts ar to, ka Ķīna esot gatava pārņemt savā ziņā visu Dienvidķīnas jūru un kļūt par galveno politisko spēlmani reģionā.

"Āzija, kurā dominē Ķīna, neatbilst ASV nacionālajām interesēm vairāku iemeslu dēļ, it īpaši ņemot vērā reģiona ekonomisko dzīvotspēju," — viņš ir pārliecināts.

TTP tika noslēgta 2015. gada oktobrī, oficiāli parakstīta 2016. gada februārī, taču līdz šim laikam nav ratificēta. Partnerattiecībās stājušās 12 valstis, un vienošanās noslēgšanu ierosinājušas ASV.

Šonedēļ Japānas premjerministrs Sindzo Abe aicināja ratificēt vienošanos pēc iespējas ātrāk. Iespējams, viņu satrauc iespēja, ka pēc vēlēšanām ASV iespējamas grūtības, jo gan Hilarija Klintone, gan Donalds Tramps jautājumā par TTP pauž visai nelabvēlīgu viedokli.

Ziņu lente
0