Amerikāņu vanagi cer uz Krievijas un ASV nesaskaņām

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasHomsas pilsēta Sīrijā. Foto no arhīva
Homsas pilsēta Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Vašingtonas atteikšanās no divpusējām pārrunām ar Krieviju Sīrijas jautājumā, ASV sākās vesels balsu vilnis, kas aicināja uzsākt pilnvērtīgu militāro operāciju šīs valsts teritorijā.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Amerikāņu "vanagi" priecājas par Krievijas un ASV nesaskaņām Sīrijā, jo saskata iespēju virzīt uz priekšu savas ārpolitiskās intereses, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu izdevumā The Nation, ko publicējis bijušais ASV Valsts departamenta darbinieks Džeimss Kardēns.

Viņš atgādināja, ka pēc Vašingtonas atteikšanās no divpusējām pārrunām ar Krieviju Sīrijas jautājumā, ASV sākās vesels balsu vilnis, kas aicināja uzsākt pilnvērtīgu militāro operāciju šīs valsts teritorijā.

Krievijas zenīta rakešu sistēma S -300. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV atbildēja uz Krievijas S -300 izvietošanu Sīrijā

No Kardēna viedokļa, ASV diplomātiskie centieni noregulēt situāciju miera ceļā Sīrijā bija lemti neveiksmei jau no paša sākuma, pareizāk sakot, no tās dienas, kad amerikāņu lidmašīnas uzbruka valdības karaspēkam un nogalināja vairākus desmitus cilvēku. Kardēns atgādināja, ka tas notika dažas dienas pēc pamiera izsludināšanas Sīrijā.

Pēc tam parādījās ziņas par to, ka tā saucamie ASV sabiedrotie no Persijas līča valstīm ir gatavi nodrošināt dumpiniekus Sīrijā ar pārnēsājamajiem zenītraķešu kompleksiem (PZRK).

Par to nopriecājās Džons Makkeins, senators no Arizinas. Intervijā izdevumam The Hill viņš pavēstīja, ka to "jau sen bija laiks [izdarīt], jo Obama to darīt netaisās."

Un, kamēr Kongress devies brīvdienās gaidāmo prezidenta vēlēšanu dēļ, spiediens pret administrāciju ar aicinājumiem piegādāt dumpiniekiem Sīrijā PZRK kļūst aizvien spēcīgāks, raksta Kardēns.

Pateicoties Kongresa Pētījumu dienesta sniegtajiem datiem, Kongresa Pārstāvju palāta aktīvi centās bloķēt iespēju atvēlēt no budžeta līdzekļus, kas nepieciešami PZRK piegādei Bašara Asada pretiniekiem, taču 2017. fiskālajā gadā nekādi liegumi tādiem pasākumiem nav norādīti.

Встреча главы МИД РФ С.Лаврова с Государственным секретарем США Дж.Керри - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sīrījā iespējams ASV un Krievijas militārais konflikts

Taču arī tas vēl nav viss: kongresmenis Eliots Engels iesniedza aktu par Sīrijas civiliedzīvotāju aizsardzību. Viņš informēja, ka tā mērķis ir pielikt punktu civiliedzīvotāju iznīcināšanai Sīrijā.

Ja atmest malā viņa šķietami cēlos nodomus, akts, ko pašlaik virza 70 cilvēki no abām partijām, varētu kļūt par pamatu bezlidojumu zonas noteikšanai virs Sīrijas teritorijas.

Kardēns skaidro, ka ASV valdošās aprindas aizmirst piesardzību un aizvien biežāk nāk klajā ar izteikumiem, kas nepārprotami norāda uz iespējamo militāro konfliktu starp ASV un Krieviju.

Džeimss Kardēns savā rakstā citēja The New York Times autoru Tomu Frīdmanu, kurš šonedēļ rakstīja, ka CIP pienākums ir ārstēt Vladimiru Putinu ar viņa paša zālēm. Viņš piebilda arī, ka ASV it kā neesot pietiekami novērtējušas spiedienu, kāds nepieciešams, lai efektīvi iejauktos, tāpēc to esot jāpalielina.

"Ko šajā kontekstā nozīmē "spiediena palielināšana"? Protams, to Frīdmans nepaskaidroja, taču vai viņš neuzskata, ka ASV iesaistīsies karā pret Krieviju, Sīriju un, domājams, Irānu, atbalstot salafītu ekstrēmistus, ar mērķi gāzt likumīgi ievēlēto valdību valstī, kas atrodas 6000 jūdžu attālumā no Amerikas krastiem?" — uzdeva jautājumu Kardēns.

Ziņu lente
0