Cīņa par Alepo turpinās ANO Drošības Padomē

© Sputnik / МИД России / Pāriet pie mediju bankasANO. Foto no arhīva
ANO. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar Francija un Krievija iesniedza ANO Drošības Padomē divus rezolūciju projektus jautājumā par tālāko situācijas noregulēšanu Alepo pilsētā Sīrijā.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Vakar, 8. oktobrī ANO Drošības Padome pulcējās ārkārtas sēdei par situāciju Sīrijā, jau otrai sēdei šonedēļ. Sēdē tika izskatīti divi rezolūciju projekti: Francijas projekts, kurā paredzēts ieviest Alepo uguns pārtraukšanas režīmu un zonu bez lidojumiem, kā arī Krievijas rezolūcijas projekts, kurā atbalstīta ANO īpašā sūtņa Sīrijas konflikta risināšanā Stafana di Misturas iniciatīva un 9. septembrī noslēgtā Krievijas un ASV vienošanās Sīrijas jautājumā.

Alepo austrumu kvartāli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija ANO Drošības padomē ierosina alternatīvu rezolūciju Sīrijas jautājumā

Sēdē netika pieņemts neviens no dokumentiem, taču Padomes locekļi vēstīja par savu nodomu turpināt darbu ar mērķi atrisināt krīzi Sīrijā.

Krievija — DP pastāvīgais loceklis — izmantoja veto tiesības balsojumā par Francijas piedāvāto rezolūciju: dokumentu atbalstīja 11 Padomes locekļi, pret balsoja Krievija un Venecuēla, savukārt Ķīna (ANO DP pastāvīgais loceklis) un Angola atturējās. Šī bija 14. reize, kad Krievija izmantoja veto tiesības kopš 1992. gada, kad kļuva par PSRS tiesību pārņēmēju ANO Drošības Padomē. Iepriekš līdera pozīcijas veto izmantošanas jomā piederēja ASV, kuras šajā periodā bloķēja DP rezolūcijas 14 reizes.

Pēc Francijas projekta izskatīšanas ANO DP balsoja par Krievijas iesniegto rezolūcijas projektu. Tajā atbalstīts ANO īpašā sūtņa Sīrijas konflikta risināšanā Stafana di Misturas ierosinājums par "Džabhat an Nusras" kaujinieku izvešanu no Alepo un 9. septembrī noslēgtā Krievijas un ASV vienošanās Sīrijas jautājumā.

Штаб-квартира Организации объединенных наций. - Sputnik Latvija
Politika
ASV bloķē Krievijas paziņojumu ANO Drošības Padomē
ANO Drošības padome šo projektu neatbalstīja — tas saņēma tikai četras balsis. Par dokumentu balsoja divi no pieciem pastāvīgajiem locekļiem — Krievija un Ķīna, kā arī Venecuēla un Ēģipte. Angola un Urugvaja balsošanā atturējās.

Tas, ka sēdē netiks pieņemts neviens no piedāvātajiem dokumentiem, bija skaidrs jau pirms pašas balsošanas. "Godātie kolēģi, šodien mēs piedalāmies vienā no dīvainākajām mizanscēnām ANO Drošības Padomes vēstulē. Mums nāksies balsot par diviem Padomes rezolūciju projektiem, un mēs visi ļoti labi saprotam, ka neviens no tiem netiks pieņemts," — norādīja Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins, atklājot Padomes sēdi. Oktobri ANO DP prezidenta vietu ieņem Krievija.

Ziņu lente
0