Somijas opozīcija kritizē ziņojumu par draudiem no Krievijas puses

© Sputnik / Вадим АнцуповФлаги России и Финляндии.
Флаги России и Финляндии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas Starptautisko attiecību institūts sastādījis sarakstu, kurā minēti iespējamie draudi valstij no Krievijas puses, un sniedz ieteikumus attiecībām ar Maskavu. Pazīstams somu opozicionārs kritizē vairākus ziņojuma punktus.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Somijas Sociāldemokrātiskās partijas (SDP) priekšsēdētājs Anti Rinne iesaka nemodināt satraukumu jautājumā par to, ka Krievija varētu apdraudēt Somijas neatkarību, informē RIA Novosti, atsaucoties uz televīzijas un radio kompānijas Yle sniegto informāciju.

Термоядерный взрыв Единорог - Sputnik Latvija
"Mēs tuvojamies karam": Lielbritānijā pieprasa izbeigt propagandu pret Krieviju

Pazīstamais politiķis komentēja Somijas Starptautisko attiecību institūta neseno ziņojumu, kurā cita starpā teikts, ka "Krievija varētu apstrīdēt Somijas neatkarību."

"Krievija ir informēta par to, kādu cenu Somija ir samaksājusi par neatkarību," – atzīmēja politiķis. Viņš nepiekrīt ziņojumā paustajām prognozēm.
SDP līderis atgādināja, ka Krievija tās prezidenta Vladimira Putina vadībā tiecas atgūt lielvalsts statusu, atzīmē Yle.

Somijas Starptautisko attiecību institūta ziņojumā cita starpā teikts, ka Krievija rada īpašus draudus Somijai, kas izpaužas "agresīvā uzvedībā un enerģētiskās partnerattiecības politizācijā." Atskaites autori uzskata, ka Somijai jāsper īpaši soļi, lai sagatavotos iespējamai krīzei attiecībās ar kaimiņvalsti, vēsta RT.

Īpašu satraukumu rada Maskavas enerģētiskā politika, teikts atskaitē. Krievijas un Somijas starpā radušās domstarpības jautājumā par atomelektrostacijas kopprojektu, kuras būvdarbi tiek plānoti Somijas rietumu piekrastē. Pie tam Krievijas enerģētikas politika citās valstīs ir vērsta uz centieniem nostādīt partnerus "atkarības stāvoklī."

Starptautisko attiecību institūts ierosināja iespēju Somijai nodrošināties pret Krievijas "agresiju".

Pirmkārt, atskaitē teikts, pagaidām jāizvairās no stratēģiskajām investīcijām šajā valstī, jo tās ekonomika ir nedroša.

Vaclav Klaus - Sputnik Latvija
Bijušais Čehijas prezidents aicina atteikties no Krievijas demonizēšanas

Otrkārt, Starptautisko attiecību institūta speciālisti uzskata, ka Somijai ir jāuztur sakari ar Krieviju, taču jāinformē partneri ES par visiem notikumiem, lai valsts nenokļūtu sarežģītā stāvoklī. Pie tam, uzturot kultūras un ekonomikas sakarus ar Maskavu, Helsinkiem jāliek saprast Krievijai, ka ir nepieņemami no tās puses pārkāpt starptautiskās vienošanās.

Starptautisko attiecību institūts iesaka Somijai turpināt militāro sadarbību ar rietumu partneriem visos līmeņos.

Jāpiebilst, ka Somijas ārlietu ministrs Timo Soini nesen norādīja, ka Krievijas un Somijas attiecības ir "labas".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc pārrunām ar Somijas valsts vadītāju Sauli Nīninsti 1. jūlijā Turku uzsvēra, ka Somija ir viens no Krievijas prioritārajiem partneriem, valstu starpā rit dialogs un tās aktīvi sadarbojas tirdznieciski ekonomiskajā sfērā.

Ziņu lente
0