Krievija uzsāk ANO Drošības padomes prezidentūru

CC BY 2.0 / sanjitbakshi / united nations flagФлаг Организации объединенных наций
Флаг Организации объединенных наций - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1. oktobrī Krievija kļuva par ANO Drošības padomes priekšsēdētāju. Pilnvaru termiņš - līdz mēneša beigām.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. 1. oktobrī Krievija kļuvusi par ANO Drošības padomes priekšsēdētāju. Tas notiek Sīrijas krīzes saspīlējuma periodā un šīs starptautiskās organizācijas ģenerālsekretāra vēlēšanas izšķirošā stadijā. DP pirmā sēde notiks pirmdien, 3. oktobrī, kad būs saskaņota darba programma uz mēnesi. Šobrīd, kā vēsta RIA Novosti, Krievijas ANO pastāvīgā pārstāvniecībā ir ieplānotas apmērām 20 sēdes.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Latvija atbalsta sievietes kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam

Galvenās tēmas, ko Padome izskatīs oktobrī, būs konflikti Āfrikā, kā arī Tuvo Austrumu problemātika: Sīrija, Libāna un Jemena. Ceturkšņa atklātās debates saistītas ar Tuvo Austrumu konflikta regulēšanu notiks 19. oktobrī.

Tāpat 25. oktobrī publisko debašu formātā tiks apspriests ANO ģenerālsekretāra ziņojums par tēmu "Sievietes, miers un drošība".

"Par Krievijas prezidēšanas centrālo pasākumu kļūs 28. oktobra debates par ANO un reģionālo organizāciju sadarbību: Kolektīvās drošības līguma organizāciju (KDLO), Šanhajas Sadarbības organizāciju (ŠSO) un Neatkarīgo valstu savienību (NVS)," — norāda Krievijas diplomātiskā misijā.

ANO vadītāja vēlēšanas

5. oktobrī Drošības padomē jaunajā formātā notiks balsojums par kandidātiem ANO ģenerālsekretāra amatam. Kopš 21. jūlija Padomes locekļi pavadījuši jau piecas balsojuma kārtas, kurās līdēja bijušais Portugāles premjerministrs Antoniu Guterrišs. Tomēr 5. oktobrī pastāvīgo un nepastāvīgo DP locekļu biļeteni atšķirsies pēc krāsas. Tas parādīs, vai kandidātam ir atbalsts no valstu puses, kurām ir veto tiesības – Lielbritānijas, Ķīnas, Krievijas, ASV un Francijas. Kandidāts ģenerālsekretāra amatam jāatbalsta Drošības Padomes locekļu balsu vairākumam — 9 no 15 balsīm, un tam nav jāsaņem "pret" balsis no pastāvīgo biedru piecinieka.

"Padome turpinās, varbūt arī pabeigs, ieteikumu izstrādi Ģenerālai Asamblejai attiecībā uz jaunu ANO ģenerālsekretāru," — informē Krievijas pastāvīgā pārstāvniecībā ANO.

Pēc piektās balsošanas kārtas 26. septembrī Gutērešs saglabājis līderpozīcijas. Otro vietu ieņēma bijušais Serbijas ĀM vadītājs Vuks Jeremičs, trešajā vietā bija Slovākijas Ārlietu ministrijas vadītājs Miroslavs Laičaks.

Sīrija — uzmanības centrā

Sīrijas problēmas diskusija notiek ANO praktiski katru dienu, un turpināsies arī Drošības Padomē. DP programmā tradicionāli sasauktas trīs sēdes saistībā ar Sīrijas tēmu — humanitārā un politiskā situācija valstī, kā arī ķīmiskas atbruņošanas process.

Nav izslēgts, ka saspringto apstākļu Sīrijā dēļ, DP locekļi var arī sanākt uz ārkārtas sēdi, kas jau notika iepriekšējos mēnešos.

Visu paspēt mēneša laikā

DP prezidentes valsts atlase notiek starp 15 Padomes dalībvalstīm alfabēta kārtā. Prezidēšana Drošības Padomē, kas ir ANO institūcija atbildīga par starptautiskās drošības uzturēšanu pasaulē, ilgst vienu mēnesi. ANO DP sastāv no 15 valstīm: 5 pastāvīgas valstis un 10 valstis, kurus ievēl uz diviem gadiem. Šobrīd DP ietilpst Angola, Ēģipte, Venecuēla, Malaizija, Jaunzēlande, Spānija, Ukraina, Urugvaja, Senegāla un Japāna. Padomes pastāvīgie locekļi ir Lielbritānija, Ķīna, Krievija, ASV un Francija. Septembrī ANO drošības padomē prezidēja Jaunzēlande. 1. novembrī Krievija, savukārt nodos šo amatu Senegālai.

Ziņu lente
0