Uz priekšu: šodien Baltijas valstis parakstīs "Rail Baltica" līgumu

© Sputnik / Sergey MelkonovŠveices ražotāja Stadler vilciens Valgas stacijā. Foto no arhīva
Šveices ražotāja Stadler vilciens Valgas stacijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā dienā, kad Baltijas valstis var parakstīt līgumu par starptautiskajā dzelzceļa Rail Baltica finansēšanu, līgums tomēr tiek parakstīts trijās Baltijas galvaspilsētās.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Vienošanās par dzelzceļa Rail Baltica projekta finansēšanu un izpildes nosacījumu līgumu ir sasniegta, šodien līgums tiks parakstīts visās trijās Baltijas valstu galvaspilsētās.

Dzelzceļš Latvijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rail Baltica stāv uz optimisma sliedēm

Šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē par to informēja Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

30. septembris ir pēdējā diena, kad Baltijas valstis var parakstīt līgumu par projekta Rail Baltica finansēšanu un to izpildes nosacījumiem. Iepriekš Rubesa apgalvoja, ka līgumu izdosies parakstīt līdz šim datumam.

"Varbūt šķiet, ka šodien ir dramatisks datums, bet es gribētu šo drāmu noņemt," — teica Rubesa, uzsverot, ka vienošanās ir panākta, un šodien notiek tehniskais darbs, lai Baltijas valstu deviņu institūciju pārstāvji varētu fiziski parakstīt līgumu.

Vienošanās panākšana bija grūts process, ņemot vērā likumdošanas un juridisko procesu atšķirību, atzina viņa. Bet tā ir ne tikai Baltijas valstu problēma, tā pastāv visos ES starptautiskos projektos.

Dzelzsceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas valstis gatavojas Rail Baltica izbūvei

Saskaņā ar līgumu RB Rail būs centrālā pārvaldītāja loma projektā, teica Rubesa. Uzņēmums turpinās nodarboties ar iepirkumiem, nodrošināt projekta realizāciju, kā arī mārketinga aktivitātes.

Septembra sākumā RB Rail padomes sēdē Briselē Baltijas valstu pārstāvji vienojās par iepirkumu modeļi un atbildības sadalījumu projekta Rail Baltica īstenošanā.

Baltijas valstis vienojās, ka visi iepirkumi tiks dalīti trīs grupās — iepirkumi, kurus organizēs tikai kopuzņēmums, konsolidētie iepirkumi, kurus īstenos kopuzņēmums, un iepirkumi, kurus īstenos nacionālo valstu ieviesējorganizācijas stingrā kopuzņēmuma uzraudzībā.

Iepriekš Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājs Mihaels Krāmers paziņojis, ka trīs Baltijas valstis var zaudēt piešķirtu projektam ES naudu, jo joprojām nespēj vienoties projekta Rail Baltica jautājumos.

Ziņu lente
0