Politika

Džona Kerija uzruna ANO – centieni piesegt ASV prettiesiskās darbības

© Sputnik / Александр Максименко / Pāriet pie mediju bankasГоссекретарь США Джон Керри
Госсекретарь США Джон Керри - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs vakar ANO Drošības padomē apsūdzēja Krieviju par dezinformācijas sniegšanu jautājumā par uzbrukumu humanitārajam konvojam Sīrijā.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. ASV valsts sekretāra Džona Kerija paziņojumi ANO Drošības padomes sēdē ir izteikti ar mērķi piesegt ASV acīmredzami prettiesiskās darbības, uzskata VI sasaukuma Krievijas Valsts domes Drošības un korupcijas novēršanas komitejas vadītāja Irina Jarovaja.

Trešdien Džons Kerijs ANO Drošības padomes sēdē faktiski apsūdzēja Krieviju par dezinformācijas sniegšanu vispasaules sabiedrībai jautājumā par uzbrukumu humanitārajam konvojam Sīrijā. Pie tam ASV valss sekretārs paziņoja, ka rajojos, kur noticis uzbrukums humanitārajam konvojam, lido tikai divas valstis – Krievija un ASV. Amerikāņu diplomāts pauda viedokli, ka Sīrijas varas iestādes grauj miera procesu, turpinot "neizvēlīgus uzbrukumus civilajiem objektiem un opozīcijai."

Irina Jarovaja norādīja, ka "Kerija netaisnās dusmas ar lielisku artistismu piesedz ASV prettiesiskos darbus Sīrijā."

"Tīšie, kaujinieku atbalstam veiktie uzbrukumi, ko ASV neveikli pūlējās attaisnot ar kļūmi, un amerikāņu bezpilota lidaparāts, kas dokumentāli fiksēts laikā, kad notika uzbrukums humanitārajam konvojam, ir tikpat acīmredzama visatļautība, kā neapbruņoto pilsoņu, galvenokārt afroamerikāņu slepkavības, ko atļaujas ASV policisti. Melīgajiem paziņojumiem ANO, kas piesedz ASV acīmredzamās prettiesiskās darbības, ir jābūt sekām – vismaz izmeklēšanai un vērtējumam," – deputāte pavēstīja žurnālistiem.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova savā lapā Facebook par Kerija izteikumiem sniedza savu viedokli:

"Jā! Mēs bombardējām kļūdaini. Traģiska nejaušība," – Kerijs skaidroja Vašingtonas vadītās koalīcijas uzbrukumus Sīrijas armijai Deir ez Zorā. Taču pēc tam viņš apgalvoja, ka pie visa vainīga Krievija, konkrēti – Peskovs, "Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO" (Čurkins) un Konašenkovs. Protams, Lavrovs iesmējās, taču bija redzams, ka viņš nesaprata, kāpēc nav iekļauts šajā sarakstā. Kerija paziņojums ļāva secināt, ka Putins pats nav vainīgs, taču acīmredzot tikai tāpēc, ka, pēc amerikāņu domām, viņš ir vainojams globāli, visā un vēl vismaz 300-400 gadus.

Žanra klasika. Mainās viss, izņemot amerikāņu propagandu: vispirms nomest bumbas ar desmitiem bojāgājušo, bet pēc tam visu vainu uzvelt kārtējai "ļaunuma asij", tūlīt pat piedāvājoties vadīt cīņu ar Visuma ļaunumu.

Uzminiet, kā beidzās Kerija runa? Pareizi. Ar pateicību auditorijai par pacietību. Te nu viņam par 100% bija taisnība. Tāpēc, ka jau gribējās rīkoties tā, kā Krievijas pilsoņi mums novēlēja pirms brauciena uz Ģenerālo asambleju."

Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka, izvēloties aviācijas uzbrukumu mērķus Sīrijā, rūpīgi pārbauda ienākošo izlūkošanas informāciju un tikai pēc tam pieņem lēmumu par aviācijas uzbrukumu. Agrākās apsūdzības par to, ka Krievijas lidmašīnas Sīrijā iznīcinot civilos objektus, nekad nav apstiprinātas. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka apsūdzības par aviācijas uzbrukumu humanitārās palīdzības kolonnai pie Alepo izskanējušas bez pierādījumiem.

Arī Krievijas Aizsardzības ministrija vēstīja, ka humanitāro konvoju nav apšaudījusi ne Krievijas, ne Sīrijas aviācija. Pie tam Aizsardzības ministrija ziņoja, ka no Turcijas aviobāzes "Indžirlika" izlidojis ASV vadītās koalīcijas bezpilota lidaparāts Predator, kas spēj patstāvīgi izdarīt precīzus uzbrukumus virszemes objektiem. Tas dažas minūtes pirms uzbrukuma nonācis Urum el Kubra apdzīvotās vietas rajonā, kur atradās humanitārās palīdzības automašīnu kolonna, un aptuveni pēc pusstundas pameta rajonu.

"Krievijas Aizsardzības ministrijas rīcībā ir gaisa telpas objektīvās kontroles dati par 19. septembri, laiku, kad esot izdarīts aviācijas uzbrukums humanitārajam konvojam," – paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis Igors Konašenkovs. "19. septembra vakarā tieši šajā rajonā, gaisā, 3,6 tūkstošu metru augstumā un aptuveni 200 km/h ātrumā lidoja starptautiskās koalīcijas bezpilota lidaparāts, kas pacēlas gaisā no Turcijas aviobāzes "Indžirlika". Ņemot vērā efektīvo atstarojošo virsmu, mūsu gaisa telpas kontroles sistēmas šo lidaparātu identificēja kā Predator tipa bezpilota lidaparātu."

Pie tam Pentagons šo informāciju noliedz – tā pārstāvji skaidroja, ka koalīcijas aviācija nav izlidojusi virs Alepo rajoniem, kur notika uzbrukums humanitārās palīdzības konvojam.

Ziņu lente
0