Madride anulējusi Latvijas konsula akreditāciju sakarā ar separātisma atbalstu

© AFP 2023 / LLUIS GENE Katalonijas neatkarības atbalsta demonstrācija. Foto no arhīva
Katalonijas neatkarības atbalsta demonstrācija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas varas iestādes apsūdzēja Latvijas goda konsulu par iejaukšanos valsts iekšējās lietās un anulēja viņa akreditāciju.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Spānijas Ārlietu ministrija anulējusi Latvijas goda konsula Barselonā Havjera Vinjala akreditāciju sakarā ar iejaukšanos valsts iekšējās lietās, vēsta avīze ABC

Spānijas varas iestādes uzskata, ka Vinjals nav piemērots konsula pienākumu veikšanai. 

Spāņu preses izdevums informē, ka Latvijas konsuls sodīts par publisku Katalonijas karoga demonstrēšanu — tas bijis izkārts pie konsulāta ēkas fasādes Katalonijas nacionālajā dienā, 11. septembrī.

Latvijas vēstniece Spānijā Argita Daudze tika izsaukta uz Ārlietu ministriju. Protesta notā, kas tika nodota vēstniecei, norādīts, ka ikvienam konsulātam ir tiesības izkārt pie fasādes viņa pārstāvētās valsts ģerboni vai karogu, kā arī uzturēšanās valsts karogu vai ģerboni, taču ne citus, it īpaši neoficiālus karorogus un ģerboņus, kas simbolizē nelikumīgu valsts teritorijas daļas atdalīšanās procesu.

Sarežģītas attiecības

Latvijas bijušais premjerministrs Valdis Dombrivskis - Sputnik Latvija
KNAB pārbaudīs informāciju par kukuļa došanu Dombrovskim

Šis nav pirmais diplomātiskais skandāls Spānijas un Latvijas starpā sakarā ar Katalonijas neatkarības kustību.

2013. gada septembrī toreizējais valsts premjerministrs Valdis Dombrovskis paziņoja, ka Katalonijas neatkarības kustība ir "spēcīgs signāls", kam jāpievērš uzmanība.

11. septembrī Katalonijā notika Katalonijas Nacionālajai dienai veltīti mītiņi. Šogad tajos piedalījās 800 tūkstoši cilvēku.

Pērnā gada 9. novembrī Katalonijas parlaments pieņēma rezolūciju, ar ko tika pasludināts neatkarīgas valsts dibināšanas procesa sākums. Taču 2. decembrī Spānijas Konstitucionālā tiesa atzina Katalonijas neatkarības rezolūciju par nelikumīgu un atcēla to.

Ziņu lente
0