Viedoklis

Narkotikas mēdz būt dažādas: WADA dubultie standarti

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAАмериканская теннисистка Серена Уильямс
Американская теннисистка Серена Уильямс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hakeru grupas Fancy Bears’ izplatītie dokumenti liecina, ka tenisistes māsas Viljamsas ar WADA atļauju lietojušas narkotiskas vielas, taču eksperti ir pārliecināti, ka nekādas sekas sportistēm nedraud.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik, Marija Šeludjakova. Krievu tenisiste Marija Šarapova ir diskvalificēta uz diviem gadiem par meldonija lietošanu, kas tiek izmantots sirds slimību profilaksei, taču tai pašā laikā amerikānietes Serēna un Venusa Viljamsas ar WADA atļauju lieto veselu buķeti aizliegto vielu.

Dokumentus, kas liecina par visā pasaulē slavenu amerikāņu sportistu pārkāpumiem, publicēja hakeru grupa Fancy Bears’. Noskaidrojās, ka atlētiem sniegtas oficiālas atļaujas lietot dopingus.

"ASV izlase izcīnīja uzvaru 2016. gada Olimpiādē ar 46 zelta, 37 sudraba un 38 bronzas medaļām. ASV komanda piedalījās sacensībās labi, taču negodīgi. Pēc uzlauzto WADA datu bāžu rūpīgas izpētes mēs noskaidrojām, ka daudzi amerikāņu sportisti ir nodevuši pozitīvus dopinga testus," – teikts hakeru paziņojumā.

Tekstā precizēts, ka Serēna Viljamsa, kura visas karjeras laikā turēta aizdomās par aizliegtu vielu lietošanu, saņēmusi atļauju lietot oksikodonu, hidromorfonu, prednizonu, prednizolonu un metilprednizolonu. Licenci to lietošanai tenisiste saņēmusi jau 2010. gadā.

Heroīna un morfīna atvasinājumi

Plaši pazīstamais speciālists cīņā pret dopingu Nikolajs Durmanovs norādīja, ka māsu Viljamsu lietotie preparāti ir narkotikas.

Piemēram, oksikodons ir farmaceitisks līdzeklis, kura aprite Krievijas Federācijā ir aizliegta. Tā ir morfīna, heroīna un kodeīna uzlabota versija. Arī hidromorfons ir morfīna atvasinājums. Tas ir spēcīgs pretsāpju līdzeklis, kas iekļauts narkotisku vielu sarakstā.

Prednizons, prednizolons un metilprednizolons tiek izmantoti skābekļa patēriņa uzlabošanai organismā, bet triamcinolons uzlabo glikoģenēzi, tas ir, saglabā glikozes līmeni asinīs. Jāpiebilst, ka šī preparāta lietošanā 2008. gadā tika pieķerti amerikāņu vingrotāji Morgans Hems un Tims Makneils.

Dubulti standarti

Krievu tenisists un sporta žurnālists Boriss Borovskis ir pārliecināts, ka taisnības labad amerikāņu tenisistēm būtu jāsaņem sods.

"Tas ir negodīgi attiecībā pret krievieti Mariju Šarapovu. Pastāvīgi tiek runāts par dubultiem standartiem, un te nu ir pierādījums, — teica Borovskis intervijā Sputnik. – Agrāk jau klīda baumas par to, ka māsas Viljamsas lieto dopingu, taču, manuprāt, tās neapstiprināja nekādi fakti."

Серена Уильямс - Sputnik Latvija
WADA atļāvusi māsām Viljamsām lietot dopingu

Pēc krievu tenisista domām, WADA rīkojas nekonsekventi un dara, ko vien vēlas.

"Ja viņi tā rīkojās ar Šarapovu, kāpēc gan neizdarīt to pašu ar Viljamsām? Viņu rīcībā konsekvences nav un arī nebūs. Tagad jāgaida tālākās darbības no WADA puses ar mūsu sportistu tā saucamajiem atmaskojumiem. Domājams, māsām Viljamsām nekas nedraud," – viņš paziņoja.

Starptautiskās Tenisa federācijas antidopinga komiteja uz diviem gadiem diskvalificēja bijušo pirmo pasaules raketi, krievu tenisisti Mariju Šarapovu par meldonija lietošanu, kas iekļauts aizliegto vielu sarakstā no 2016. gada 1. janvāra.

Meldonija izstrādātājs, latviešu profesors Ivars Kalviņš iepriekš pavēstīja, ka ārstnieciskais preparāts nepalielina cilvēka iespējas – tas vienīgi atjauno organisma rādītājus, un sportistiem tas vienkārši nepieciešams veselības uzturēšanai.

Ziņu lente
0