Eduards Snoudens dod padomus, kā izvairīties no specdienestu uzmanības

© REUTERS / Brendan McDermidВидеоконференция с Эдвардом Сноуденом
Видеоконференция с Эдвардом Сноуденом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Snoudenam veltītās filmas režisors Olivers Stouns piezīmēja, ka pats izmanto vienu no ieteiktajiem paņēmieniem.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. ASV Nacionālās drošības aģentūras (NDA) bijušais darbinieks Eduards Snoudens pastāstīja, kā iespējams nodrošināties pret izspiegošanu un hakeriem, ziņo Sputnik Baltkrievija.

Бывший сотрудник ЦРУ и Агентства национальной безопасности США Эдвард Сноуден. - Sputnik Latvija
Eduarda Snoudena dzīve Krievijā

Pēc Olivera Stouna jaunās filmas "Snoudens" īpašās demonstrācijas vairākās ASV pilsētās tās režisors un galveno lomu tēlotāji Ņujorkā, kā arī pats Snoudens Maskavā piedalījās interaktīvā videokonferencē. Snoudenam tika uzdots jautājums, kā pasargāties no personiskās dzīves izspiegošanas, tāpēc viņš deva vairākus padomus.

"Ja jūs izmantosiet, piemēram, plāksteri (lai aizlīmētu web-kameru – red.), tas jūsu datoru nesabojās. Ja jums (web-kamera – red.) jāizmanto, vienkārši noņemiet lentu," – viņš paskaidroja.

Arī Olivers Stouns piezīmēja, ka pats aizlīmē kameru ar plāksteri.

Snoudens atgādināja, ka nevajag izmantot vienu un to pašu paroli vairākām interneta vietnēm, jo gadījumā, ja tiks uzlauzta vietne, kur lietotājvārda vietā tiek izmantota elektroniskā pasta adrese, nozagto paroli iespējams izmantot dažādām vietnēm un sociālajiem tīkliem. Cīņai pret telefona noklausīšanos Snoudens ieteica kodēšanas programmas.

"Jūs varat izmantot šifrētas sakaru programmas zvaniem. Pašlaik pieejamas bezmaksas programmas," – pastāstīja bijušais NDA darbinieks.

Viņš ieteica arī bloķēt reklāmu un antivīrusu programmas, tomēr šie padomi var līdzēt tikai aizsardzībai no hakeriem nevis specdienestiem.

"Ja vēlaties, lai NDA jūs nevarētu izsekot, labākais, ko pašlaik varat darīt, vienīgais, ko var uzsākt, ir politiskais process. Neviens nerunā par konstitūciju un tiesībām. Viņi tikai apsaukājas, un es neesmu pārliecināts, ka tas mums patlaban ir vajadzīgs," – uzsvēra Snoudens.

Plašai publikai ASV filma "Snoudens" oficiāli būs pieejama piektdien, 16. septembrī. Pirmizrāde notika starptautiskā kinofestivāla ietvaros Toronto. Filmas scenāriju Olivers Stouns rakstīja sadarbībā ar Kiranu Ficdžeraldu pēc britu žurnālista Lūka Hārdinga grāmatas "The Snowden Files, The Inside Story of the World`s Most Wanted Man" un krievu advokāta Anatolija Kučerenas darba "Astoņkāja ēra" ("Время спрута") motīviem.

Ziņu lente
0