Ģenerālprokuratūra var atstāt bez galvas Valsts policiju

© Foto : BaltNews.lvПолиция Латвии
Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru kabineta lēmums atkārtoti iecelt Valsts policijas šefa amatā Intu Ķuzi varētu tikt anulēts ministru kļūdas dēļ. Premjerministrs Māris Kučinskis uzskata, ka Ķuža atkārtota iecelšana amatā netiks apstiprināta, un gan policija, gan Valsts ieņēmumu dienests paliks bez priekšniecības uz ilgu laiku.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Gadījumā, ja Valsts policijas vadītāja amatā valdība vēlēsies atkārtoti apstiprināt Intu Ķuzi, kuru atbalsta Zaļo un zemnieku savienība, šis kandidāts netiks apstiprināts, ņemot vērā kolēģu – "vienas citas partijas" pārstāvju dīvaino uzvedību, pavēstīja premjerministrs Māris Kučinskis raidījumā "900 sekundes" LNT.

Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID vēlas iesūdzēt tiesā Ingu Koļegovu

Stāsts ar Inta Ķuža atkārtotu iecelšanu Valsts policijas priekšnieka amatā patiešām ir dīvains. Likums nosaka, ka cilvēku var iecelt šajā amatā uz pieciem gadiem, taču Ķuzis tika iecelts tikai uz diviem gadiem – līdz 2018. gada 20. septembrim. Pēc tam, kā ziņoja raidījums "Nekā personīga" TV3, Ģenerālprokuratūra sāka pārbaudīt, vai Ministru kabineta lēmums bijis likumīgs. 

Kučinskis nevarēja paskaidrot, kāpēc Ķuzis iecelts amatā tikai uz diviem gadiem. Viņš skaidroja, ka paļāvies uz juristiem, kuri sagatavojuši IeM lēmumu, un tas atzīts par juridiski pareizu.

"Es paļāvos uz saviem ministriem, taču droši vien jau tolaik vajadzēja vērsties Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu visu pārbaudīt pirms balsošanas," – piezīmēja Kučinskis.

Šo situāciju viņš nosauca par sliktu praksi, jo Valsts policijas priekšnieka iecelšana amatā galu galā varot atgādināt stāstu par Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja apstiprināšanu amatā. Tolaik koalīcijas partneri izdarīja visu iespējamo, lai premjera partijas atzītais kandidāts amatu nesaņemtu, un tagad nodokļu dienests ir palicis bez vadības, atgādināja Kučinskis.

Tolaik arī neviens sākotnēji neiebilda pret Ingu Koļegovu, taču, viena partija kategoriski stājās pretī, kad sākās balsošana.

Tāpēc politiķis uzskata, ka "Vienotība" diezin vai atbalstīs Inta Ķuža atkārtotu iecelšanu amatā, ja atkal notiks balsošana par viņa kandidatūru.

Pie tam premjerministrs uzsvēra, ka pats Ķuzis nevēlas no jauna pretendēt uz Valsts policijas vadītāja amatu un viņu nācies pierunāt. Ja nu Ģenerālprokuratūra atzīs, ka viņa iecelšana amatā ir nelikumīga, viņš pats varēs atteikties piedalīties konkursā.

Ziņu lente
0