Medvedevs uzdevis ielaist Krievijas teritorijā visus Latvijas nepilsoņus

© Foto : iem.govNepilsoņa pase. Foto no arhīva
Nepilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs uzdevis izdarīt Krievijas likumdošanas grozījumus, kas ļaus bez vīzas šķērsot Krievijas robežu visiem Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs uzdevis Ārlietu un Iekšlietu ministrijām izvērtēt jautājumu par likumdošanas grozījumiem, kuri paredzētu bezvīzu iebraukšanu Krievijas Federācijas teritorijā visām personām bez pilsonības, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas un Igaunijas Republikās, informē Krievijas valdības vietne.

Член Европарламента Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Eirodeputāte lūdz Maskavu atcelt vīzas jaunākās paaudzes nepilsoņiem

14. augusta naktī Domodedovo lidostā tika aizturēta Latvijas nepilsone, kurai tika liegta iebraukšana valstī. Vēlāk Krievijas vēstniecība Latvijā paskaidroja, ka Krievijas prezidenta dekrēts, kas noteica, ka Latvijas nepilsoņi var iebraukt Krievijā bez vīzam un uzturēties valstī līdz 90 dienas 180 dienu laikā, stājās spēkā 2008. gada vidū. Tiem, kas vecāki par 18 gadiem, vajadziga vīza. Līdz šim brīdim Latvijas nepilsoņi pie Krievijas robežas nav aizturēti. 

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. No viņiem aptuveni 250 tūkstoši ir nepilsoņi — bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas palika Latvijā, taču viņu senči nav dzīvojuši republikā pirms 1940. gada.

Robežkontroles punkts Vientuļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas IeM vēlas iegūt tiesības aizliegt iedzīvotājiem izceļot no valsts

Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka vērsās Krievijas Ārlietu ministrijā ar oficiālu vēstuli, kurā lūdza grozīt likumdošanas aktus, kas nepieļauj jaunākā gadagājuma nepilsoņu iebraukšanu valstī bez vīzas.

Nepilsoņu problēma ir jāatrisina Latvijas valdībai — tādā gadījumā nepilsoņiem nerastos pārpratumi, iebraucot Krievijas teritorijā, uzskata Eiropas Parlamenta konsultants, bijušais Latvijas Saeimas deputāts Jurijs Sokolovskis.

"Ja Latvija atrisinātu šo problēmu (piešķirtu nepilsoņiem pilsonību — red.), nenāktos saskarties ar problēmām, šķērsojot robežu. Vēl joprojām Latvijā dzimst bērni, kuri saņem nepilsoņu pases. Viņi iekrīt "likumdošanas caurumā" — uz viņiem neattiecas bezvīzu režīms, iebraucot Krievijas teritorijā. Labi, ka šo jautājumu ir nolēmuši nokārtot," — savas domas Sokolovskis izteica aģentūrai RIA Novosti.

Ziņu lente
0