Globālās sasilšanas dēļ daudzas pilsētas nevarēs uzņemt Olimpiskās spēles

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasОлимпийские кольца
Олимпийские кольца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti no Kalifornijas universitātes secinājuši, ka pēc 2085. gada globālās sasilšanas rezultātā lielākā daļa pilsētu visā pasaulē nevarēs uzņemt pie sevis Olimpiskās spēles.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Globālās sasilšanas rezultātā pēc 2085. gada lielākajā daļa pilsētu uz Zemes temperatūra būs pārāk augsta, lai tajās būtu iespējams organizēt Olimpiskās spēles, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz žurnālā Nature publicētajiem datiem.

Zinātnieku grupa, ko vadīja Kalifornijas universitātes eksperts Kirks Smits, kurš pēta apkārtējās vides ietekmi uz cilvēka veselību, izmantoja klimata modelēšanas programmas un noteica siltumdūriena sekas cilvēka organismā, lai noteiktu Olimpisko spēļu organizēšanai piemērotākās pilsētas.

Olimpiskie apļi - Sputnik Latvija
Olimpisko spēļu 2020 programmā būs pieci jauni sporta veidi

Mērījumiem speciālisti izmantoja tā saucamo WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) – mitras lodes un sfēras temperatūru, ar kuras palīdzību tiek vērtēta temperatūras, mitruma, vēja ātruma, redzamā un infrasarkanā starojuma ietekmi uz cilvēkiem. 

Zinātnieku komanda pieņēma, ka maratona skrējienā minimāls risks būs pie WBGT temperatūras, kas nepārsniedz 26°C ēnā. No šī viedokļa ikviena pilsēta, kurā pastāv vairāk nekā 10% liela iespēja, ka temperatūra pārsniegs šo rādītāju, tiek uzskatīta par nepiemērotu Olimpiādei.

Nākotnē vispiemērotākās joprojām būs Austrumeiropas pilsētas. Sarakstā, kurā iekļautas pilsētas, kas piemērotas 2088. gada Olimpisko spēļu norisei, ir Stokholma, Helsinki, Rīga, Gotenburga, Dublina, Sanktpēterburga, Malme, Kopenhāgena, Hāga, Amsterdama, Roterdama, Biškeka, Krasnojarska, Ulanbatora, kā arī Kalgari, Vankūvera un Sanfrancisko. Starp 25 klimata ziņā komfortablākajām pilsētām Rietumeiropā vairāk nekā puse atrodas Lielbritānijā, tostarp arī Londona, Mančestera un Liverpūle.

Jāpiebilst, ka, pēc zinātnieku domām, neviena no pilsētām, kurās tiek izskatīta iespēja organizēt 2020. gada Olimpiādi – Tokija, Madride un Stambula – klimatisko rādītāju ziņā nav piemērota kļūt par OS saimnieku.

Ziņu lente
0