Putins sola pacienāt kolēģus Ķīnā ar Krievijā ražotu saldējumu

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasSaldējuma kiosks. Foto no arhīva
Saldējuma kiosks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīniešu investori nevar izvest no Krievijas vietējo saldējumu. Par to Krievijas prezidentam pavēstīja Austrumu ekonomiskā foruma laikā Vladivostokā.

RĪGA, 3. septembris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs putins sola uz tikšanos ar Ķīnas Tautas Republikas vadītāju Sji Dziņpinu paņemt līdzi Krievijā ražoto saldējumu, vēsta RIA Novosti.

Saldējuma ražotne - Sputnik Latvija
ASV aizvaino Krievijā ražotais saldējums "Obamka"

Šo ierosinājumu Putins izteica, kad Austrumu ekonomiskā foruma laikā uzzināja, ka ķīniešu investoriem aizliegts izvest no valsts vietējo saldējumu.

"Pirmo reizi dzirdu par aizliegumu izvest saldējumu, it kā tas būtu nacionālais īpašums un kultūras vērtība," — atzina Krievijas valsts vadītājs.

Viņš piebilda, ka ņems vērā minēto aostākli un pacienās kolēģi Ķīnā ar gardumu, kas kļuvis par deficītu.
"Turmāk, kad došos pie priekšsēdētāja Sji, ņemšu līdzi saldējumu kā īpašu dāvanu, ja jau ir tik grūti to sadabūt," — teica Putins.

II Austrumu ekonomiskais forums notiek Vladivostokā 2.-3. septembrī. Pasākumā piedalās Ķīnas, Japānas, Korejas Republikas, Indijas, Vjetnamas, Austrālijas, ASV, Singapūras un citu valstu pārstāvji.

No Krievijas nedrīkst, toties no Latvijas — drīkst

Iepriekš tika ziņots, ka lielājais piena pārstrādes kombināts Latvijā — Food Union — izgājis Ķīnas tirgū.

Покупатели у прилавка с сырами - Sputnik Latvija
Kurš parūpēsies par Latvijas piensaimnieku?

"Food Union sāka darboties Ķīnas tirgū un pārdod tur saldējumu. Taču apjoms ir niecīgs. Katrai valstij ir savas vajadzības un savs produkcijas sortiments. Ārzemniekiem jāpierod pie Latvijas produktiem. Es domāju, ka tas ir ilgstošs process. Turklāt jaunā tirgū cenas ir zemākas," — stāstīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvis Guntis Gūtmanis.

Nesen Latvijas saldējums parādījās ari Irākā.

Vienošanās ar partneriem Irākā nosaka, ka kompānija ik mēnesi sūtīs uz Irāku vismaz 20 tonnas piena produktu un saldējuma.

Food Union kopā ar partneriem nodibināja Krievijas uzņēmuma "Junimilka" līdzīpašnieks Andrejs Beshmeļņickis. Sankciju karš sāpīgi skāra arī Food Union — pirms embargo ieviešanas uzņēmums piegādāja Krievijā aptuveni pusi savas produkcijas, un tā eksports samazinājās divkārt. Taču, atšķirībā no citiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kas bankrotē viens pēc otra, Food Union ne tikai neapjuka, bet arī sekmīgi paplašināja savu klātbūtni Eiropā un Āzijā.

Līdz šī gada aprīlim grupa Food Union apvienoja piecus uzņēmumus: Rīgas piena kombināts, Rīgas piensaimnieks un Valmieras piens Latvijā, Premia Igaunijā un Premier Is Dānijā. Vēlāk tiek pievienojās sestais uzņēmums — Isbjorn Is, trešais lielākais saldējuma ražošanas uzņēmums Norvēģijā, kā arī rumāņu saldējuma ražotājs Alpin57Lux.

Ziņu lente
0