Viņsaulē aizgājis Uzbekistānas prezidents

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasUzbekistānas prezidents Islams Karimovs. Foto no arhīva
Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzbekistānas prezidents lūdzis apglabāt viņu dzimtajā Samarkandā. Islams Karimovs vadīja republiku kopš 1989. gada.

RĪGA, 3. septembris — Sputnik. Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs aizgājis viņsaulē 78 gadu vecumā, informē Sputnik Uzbekistāna, atsaucoties uz valsts televīzijas sniegto informāciju.

Islams Karimovs vadīja republiku kopš 1989. gada.

Informācija par viņa nāvi tika vēstīta nacionālajā televīzijas kanālā "Uzbekistan", norādot, ka Islams Karimovs miris Taškentā 2. septembrī insulta rezultātā.

Uzbekistānas prezidents lūdzis apglabāt viņu dzimtajā Samarkandā.

"Republikā tiek veidota komisija, kuras uzdevums būs sagatavoties prezidenta ārkārtas vēlēšanām. To vadīs republikas premjerministrs Šavkats Mirzijejevs," — teikts ziņojumā.

Sakarā ar Islama Karimova nāvi no 3. septembra valstī izsludinātas trīs dienas ilgas sēras.

"Saskaņā ar mūsu dārgā prezidenta vēlēšanos, viņš tiks apglabāts šī gada 3. septembrī pēc musulmaņu ieražām savā dzimtajā pilsētā Samarkandā, kur zemē guldīti arī viņa vecāki. Atvadīšanās no Uzbekistānas Republikas Pirmā Prezidenta notiks 2016. gada 3. septembrī Samarkandas pilsētā," — teikts Uzbekistānas valdības paziņojumā.

Diktors televīzijā vēstīja par ārstu slēdzienu: "Islama Karimova sirds apstājusies pl. 20:15 pēc vietējā laika. Uzsāktā intensīvā reanimācija nebija rezultatīva. Pl. 20:55 tika fiksēta bioloģiskā nāve."

Uzbekistānas līdera meita Lola uzrakstīja Instagram, ka nespēj noticēt tēva nāvei.

"Viņš no mums ir aizgājis… Meklēju vārdus un pati tam neticu…" — teikts viņas paziņojumā.

Iepriekš Uzbekistānas oficiālie mediji publicēja Ministru kabineta ziņojumu par to, ka prezidents tiek ārstēts stacionāri un tam būs nepieciešams zināms laiks. Savukārt valsts vadītāja meita Lola Karimova-Tilajeva savā lappusē sociālajā tīklā Instagram rakstija, ka prezidents ir reanimācijā pēc asinsizplūduma smadzenēs. Ārsti vērtēja, ka viņa stāvoklis ir stabils.

Uzbekistānas neatkarības dienai (tā tiek atzīmēta 1. septembrī) veltītie oficiālie pasākumi, kuros vienmēr piedalījās Karimovs, pirmo reizi noritēja bez viņa. Trešdien Uzbekistānas premjerministrs Šavkats Mirzijejevs un parlamenta palātu pārstāvji nolika ziedus pie Neatkakrības un humānisma pieminekļa Mustakillika (Neatkarības) laukumā.

Ziņu lente
0